Hopp til innhold

Syklet 500 kilometer, stjal tre båter og livnærte seg på innbrudd

Mannen rømte fra soning 22. april. I forrige uke ble han pågrepet etter et halvt år på rømmen. Da hadde han lagt bak seg en forholdsvis vill reise.

Seilbåten hvor mannen ble pågrepet

Det var i seilbåten til Anna Maria Leune at mannen ble pågrepet av politiet. NRK har vært i kontakt med Leune. Hun er for tiden på reise, men har gitt tillatelse til bruk av bildet i forbindelse med denne saken.

Foto: Anna Maria Leune

Mannen i 40-årene fra Tromsø ble i november i fjor dømt til åtte års ubetinget fengsel for overgrep mot sin egen datter og en annen jente.

Da han skulle flyttes fra Vadsø til Bergen fengsel, ble han sendt alene med fly. Under mellomlanding på Gardermoen, stakk han av.

Siden har ingen sett snurten av han, inntil politiet i Salten fikk tips om at en stjålet seilbåt hadde blitt observert i øygruppen Bolgvær utenfor Bolga i Meløy kommune.

Etter en ID-sjekk, viste det seg at det var den etterlyste politiet stod overfor, skriver Avisa Nordland.

Syklet 50 mil

Seilbåten hvor mannen ble pågrepet

Denne båten ble meldt stjålet fra havna i Vallvågen i Meløy. Etter tips ble båten funnet – med den ettersøkte i.

Foto: Anna Maria Leune

Til politiet i Bodø har mannen i ettertid av pågripelsen forklart at det hele startet med at han rømte til skogs fra Oslo lufthavn Gardermoen, skriver Nordlys

Ferden gikk til fots til Minnesund i Eidsvoll kommune, hvor mannen stjal en sykkel. Deretter har han forklart at han syklet til Nordfjordeid, en bygd i Sogn og Fjordane – over 500 kilometer unna.

Underveis ble det begått innbrudd i flere hytter og fritidsboliger, hvor det ble stjålet både mat, alkohol, klær og bensin.

Tre båttyverier senere befant han seg i Nordland, hvor han altså ble pågrepet.

Skulle til barndomssted i Nordland

Til NRK forteller politiadvokat Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt at planen hans var å ta seg nordover til et sted i Nordland som han har tilknytning til fra barndommen.

Elin Norgård Strand

Hva mannen skulle foreta seg etter å ha kommet fram til bestemmelsesstedet i Nordland, vil ikke politiadvokat Elin Norgård Strand gå nærmere inn på.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Dette er et lite tettsted. Han har forklart at han ikke hadde med seg telefon eller penger, og at han ikke har hatt kontakt med noen underveis.

Politiet i de respektive politidistrikt vil ettergå informasjonen.

Når politiet har skaffet seg en oversikt, kan mannen vente seg ny straffesak. Både for rømmingen og den vinningskriminaliteten han har forklart å ha begått på reisen nordover.

– Han er nå tatt hånd om av Kriminalomsorgen, og fortsetter soninga.

– En spesiell sak?

– Ja. Både det at han fikk lov å reise alene, og ikke minst måten han har reist på. Vi er kritisk til at han fikk reise alene.

Vil stramme inn

Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord, fortalte til NRK i forrige uke at de har gjennomgått sine rutiner etter hendelsen, og at de blant annet vil stramme inn på hvilke fanger som får reise alene.

– I denne type overføringer må vi sikre mer bemanning. I tillegg skal vi tilføre mer juridisk kompetanse til de ansatte. Vi tar også inn over oss den alminnelige rettsfølelsen vi må gi folk. Vi ønsker at folk i samfunnet kan føle seg trygg på at vi ivaretar den nødvendige sikkerhet så langt det lar seg gjøre.