NRK Meny
Normal

– Kan bli vanskeligere for leger å samarbeide med media

Nordland legeforening er svært misfornøyd etter at Avisa Nordland i Hålogaland lagmannsrett fikk medhold i den såkalte kirurgisaken. – En tragedie, mener legeforeningen.

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Sommeren 2010 ble legen Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega identifisert med navn og bilde i både lokale og nasjonale medier, og beskyldt for å ha ødelagt helsa til flere pasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Rastislav Kunda gikk til injuriesøksmål mot Avisa Nordland høsten 2012, med støtte fra Legeforeningen som stilte sine egne advokatressurser til rådighet.

Etter at Avisa Nordland i mars i år ble dømt for å ha ærekrenket kirurgen, og til å betale ham 400.000 kroner i erstatning, ble avisen torsdag frikjent av en enstemmig Hålogaland lagmannsrett.

– Vi reagerer særdeles negativt på dommen, og hadde jo selvsagt håpet på et helt annet utfall, sier en skuffet leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

– En tragedie

Etter at avisa nå har fått medhold i lagmannsretten, og samtidig blitt tilkjent saksomkostninger for begge parter både fra tingretten og lagmannsretten, mener Holmvik konsekvensene kan bli store.

– Vi frykter det skal bli vanskeligere for leger å samarbeide med media i framtida, slår han fast, og legger til:

– I tillegg frykter vi at leger skal være redd for å gå ut med positive saker om helse, og at man skal være redd for å melde om saker som plutselig havner i alle landets medier uten at saken er klarert.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerer Den norske legeforening

Rastislav Kunda og advokat Synne Bjørvik Staalen, som representerte Den norske legeforening i Salten tingrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Det virker som en knusende dom?

– Vi synes det er en tragedie at det har blitt ufallet. Som leger har vi et særdeles svekket rettsvern som såpass offentlige personer, og kan ikke nødvendigvis uttale oss og forsvare oss selv om taushetsplikten er opphevet.

AN: – En kortslutning

Sjefredaktøren i Avisa Nordland mener legeforeninga bommer fullstendig.

– Det er en kortslutning. Jeg tror ikke legeforeningen har lest dommen ennå. Dette handler om en helt spesiell sak med et helt spesielt utgangspunkt. Det er gjort ting i denne saken som bur de vært gjort annereledes fra en rekke hold - ikke minst fra Nordlandssylkehuset, sier sjefredaktør Jan Eirik Hansen.

Lettet og fornøyd

Sjefredaktøren er fornøyd med dommen.

– Dette har vært en krevende sak som har gått over lang tid, og i flere rettsinstanser. Vi er svært glad og lettet for at den nå har endt i vår favør etter lagmannsrettens behandling.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen og helsejournalist Inger Anne Lillebø

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen og helsejournalist Inger Anne Lillebø i Avisa Nordland i Salten tingrett før saken startet.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Ikke bare lettet på egne vegne, men også når det gjelder arbeidsvilkårene for norske medier som denne dommen opprettholder.

– Hvilke konsekvenser får dommen?

– Den understreker viktigheten av at pressen har et nødvendig arbeidsrom for å utføre sitt samfunnsoppdrag, også i utfordrende helsesaker som denne.

– Svært tydelig dom

Hanssen er fornøyd med at lagmannsretten gir fullt medhold for at det ikke var ærekrenkende å identifisere legene.

– Og lagmannsretten gir også full støtte til Avisa Nordland for at vi hele tiden har hatt dekning i fakta for det vi har skrevet i denne saken. Det er en svært tydelig dom.

– Vil du du si at den er knusende?

– Jeg skal være forsiktig med å bruke den type begreper, det får eventuelt andre gjøre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

Juni 2010. Avisa Nordland og VG avslører det som blir omtalt som «operasjonsskandalen».

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

– Fra før er vi frikjent på alle punkter av Pressens Faglige Utvalg når det gjelder etikken, og nå har også lagmannsretten slått fast at vi er godt innenfor jussens rammer i det vi har publisert, konkluderer han.

– Vil ta det tungt

Det var Legeforeningen som kjørte saken i rettsaparatet sammen med Rastislav Kunda.

Leder i Nordland Legeforening, Stian Holmvik, tror kirurgen vil ta dommen tungt.

– Jeg har ikke snakket med ham ennå, men jeg tror han vil ta det særdeles tungt. Han er en svært dyktig og ansvarsfull kirurg som har tatt saken på alvor helt fra konsekvensene ble kjent.

– Vi har et godt og solid støtteaparat i legeforeninga som jeg regner med står tilgjengelig for Kunda dersom han ønsker det, legger han til.

– Vil dere anke denne dommen til Høyesterett?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men jeg regner med at en avgjørelse vil bli tatt. Det vil være avgjørende også for hvordan man vil tørre å praktisere i framtida, og hvordan man tenker at et samarbeid kan være, avslutter Holmvik.

Video Kirurgen snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus. Reportasje fra høsten 2011.