Hopp til innhold

– Jeg vil alltid være «tabbekirurgen»

Kirurg Rastislav Kunda (40) ble omtalt som en av verdens beste på sitt felt. Men det var før «operasjonsskandalen» ved Nordlandssykehuset i Bodø. – Livet blir aldri det samme igjen. Så lenge jeg lever vil jeg være «tabbelegen».

Video Kirurgen snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus.

Sommeren 2010 ble legen Rastislav Kunda og hans utenlandske kollega identifisert med navn og bilde i både lokale og nasjonale medier, og beskyldt for å ha ødelagt helsa til flere pasienter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

I dag er han sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus. Men tida etter at den såkalte «operasjonsskandalen» i Bodø er fortsatt et åpent sår.

– Jeg blir aldri ferdig med saken. Jeg vil alltid være kriminalisert. Ikke bare meg, men også familien min. Det var en ekstrem psykisk belastning. Mitt personlige og profesjonelle liv var ødelagt. Det gode ryktet jeg hadde, vil jeg aldri få tilbake, sier kirurg Rastislav Kunda til NRK.no.

Sykehuset brøt loven

Granskinga Helsetilsynet gjorde frikjente de to gastrokirurgene. Nordlandssykehuset fikk sterk kritikk for å ha operert pasienter som skulle vært til Tromsø. Tilsynet konkluderte med at de to bare hadde gjort det de hadde fått beskjed om av sjefene sine. Det fantes ingen indikasjoner på at at de to utenlandske kirurgene har hatt flere komplikasjoner enn normalt.

I dag jobber begge legene i betrodde stillinger i andre land. Men for Kunda er det umulig å glemme de to årene i Bodø.

– Det var en ekstrem psykisk belastning. Jeg var helt rettsløs og navnet mitt var på alle avisforsider og tv-nyheter over hele verden, sier Kunda.

– En heksejakt

I løpet av en uke skrev norsk media nærmere 1000 saker om «operasjonsskandalen». Mange bruker beskrivelser som skandalekirurger og tabbeleger. I de verste eksemplene sto det at 16 pasienter var døde og at legene hadde solgt organene deres på svartebørsmarkedet.

Kirurg Rastislav Kunda

Den anerkjente kirurgen ble frikjent av helsetilsynet, men føler seg ennå kriminalisert.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det var løgn og usannheter. Det var tungt å lese at helseministeren vurderer å ta fra deg autorisasjonen. Og det uten at hun engang har snakket med oss. Hun forhåndsdømte oss, og hadde ikke personlige styrke til å be om unnskyldning etterpå, sier Kunda.

Måtte flykte

Det er en tidlig desembermorgen ved Århus universitetssykehus. Rastislav Kunda tar seg tid til en prat med kolleger og gjester fra utlandet før han starter dagens kirurgiske inngrep. Han kalles Rasti blant kolleger på avdelingen – og er en høyt aktet sjef.

Kunda flyktet fra Norge, men kan ikke slippe unna stempelet som skandalekirurgen. Googler du navnet hans får du over 7.000 treff, og det er «operasjonsskandalen» det handler om.

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

MASSIV DEKNING: Den første uka ble det publisert nesten 1000 saker om den såkalte kirurgiskandalen.

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

Jeg følte mitt personlige og profesjonelle liv var ødelagt. For meg handler ikke kirurgi om karriere. Dette er mitt liv, det er det jeg gjør. Jeg er ikke født med sølvskje i munnen. Jeg har arbeidet hardt for å få den kompetansen og den erfaringen jeg sitter på, sier han..

Var suicidal

Mens det sto på som verst var kollegene ved Nordlandssykehuset alvorlig bekymret for Kunda. Henrik Sloth var Kundas nærmeste kollega på kirurgisk avdeling i Bodø. Han så hvor hardt beskyldningene rammet.

– I perioder var jeg bekymret for at han skulle gjøre noe galt med seg selv. Han var en ung, veldig samvittighetsfull mann som så sitt liv mer eller mindre gå i ruiner, sier han til NRK.no.

– Har ikke gjort feil

Rastislav Kunda ved Århus universitetssykehus

Ratislav Kunda fjerner gallestein ved hjelp av kikkhullskirurgi ved Århus universitetssykehus.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Rastislav Kunda fastholder at han ikke har gjort noen feil da han opererte på Nordlandssykehuset. I løpet av to år utførte han 250 operasjoner som hovedoperatør, uten ferie og lite fritid. Så avanserte operasjoner har alltid en høy risiko for komplikasjoner – noen så stor som 50 prosent.

Da det oppsto komplikasjoner etter operasjonen av Lillian Olsen Allerede i august 2009 meldte Rastislav Kunda operasjonen til Lillian Olsen til Helsetilsynet. Det var nesten ett år før operasjonsskandalen smalt i media.

– Det oppstod komplikasjoner. Men jeg meldte rutinemessig til Helsetilsynet for å få deres medisinske vurdering, forteller Kunda.

Han er ikke i tvil om hvorfor saken fikk så stor oppmerksomhet.

– Det er fordi vi er utlendinger. Det var lett å gjøre oss til syndebukker.

Lykkeland

Video ab58e5f2-41c0-4d28-9fe1-118d4b2086fe.png

Nordlandssykehuset

Den erfarne kirurgen fra Slovakia kunne velge og vrake i jobber da han kom til Nordlandssykehuset i 2008

– Jeg kom ikke til Norge for å forbedre min personlige økonomi. Jeg ønsket å finne det beste stedet i verden for at mitt barn skulle få de beste muligheter. Vakker natur og flotte mennesker. Bodø og Nordland ble vårt hjem. Men det ble ødelagt.

Rastislav Kunda kommer opprinnelig fra det gamle Tsjekkoslovakia.

– Selv ikke mine verste minner fra overvåkingssamfunnet under kommunismen kan sammenliknes med det jeg opplevde ved Nordlandssykehuset, sier han.

Den tidligere ledelsen ved sykehuset står ikke høyt i kurs.

– Jeg måtte lese i avisen at jeg ikke fikk operere. De opptrådte passivt. Det ble komfortabelt for dem, sier han.

I ettertid har den nye sykehusledelsen lagt seg flat og beklaget den personlige og profesjonelle belastningen de to utenlandske legene ble utsatt for.

– Ble bedt om å operere

Nordlandssykehuset i Bodø

Nordlandssykehuset brøt loven ved en rekke kreftoperasjoner i perioden 2004–2010. – Pasientene ble utsatt for stor risiko for skade, slår Helsetilsynet fast i sin konklusjon.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Kunda sier at han kjente til funksjonsfordelingen – det vil si hvem i helseforetaket som skulle utføre avansert kirurgi. Ifølge funksjonsfordelingen var det Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Fra den aller første ansettelsessamtalen ble vi spurt om å utføre disse operasjonene. Hvilken nyansatt setter seg opp mot sjefens ordre? Ville det smart av meg å si nei? Jeg hadde stor tillit til det norske helsesystemet, og jeg var lojal mot Nordlandssykehuset, sier Kunda i dag.

Sjefene måtte gå

Sykehusdirektør Eivind Solheim

MÅTTE GÅ: Tidligere sykehusdirektør Eivind Solheim.

Foto: Malvin Eriksen / NRK
Hans Thorbjørn Kvig Rydningen,klinikksjef Nordlandssykehuset

MÅTTE GÅ: Tidligere klinikksjef Hans Thorbjørn Kvig Rydningen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Ved Nordlandssykehuset fikk operasjonssaken store konsekvenser. To sjefer gikk av – fordi denne typen kreftoperasjoner skulle vært gjort i Tromsø.

De som ble oppfattet som syndebukkene ble frikjent i Helsetilsynets rapport. De to kirurgene hadde ikke gjort noe galt. Men for Kunda er den en mager trøst. Han mener norsk media har ødelagt mye for han. Derfor har han under stor tvil sagt ja til å møte NRK i Århus.

– Synes dere i media det er over? Det synes ikke jeg, sier Kunda.

På operasjonsstua i Århus er Kunda i gang med dagens andre kikkhullsinngrep. Via et rør ned gjennom halsen knuser han gallesteinen hos en eldre pasient med laser. I Århus er de langt framme på denne type kirurgi – takket være Kunda.

– Det er ingen tvil om at han er av de beste i Europa, sier ledende overlege Lone S. Jensen ved Århus universitetssykehus.

Derfor er sjefen glad for at Kunda valgte Århus da han ble nødt til å forlate Bodø:

– Rastislav er meget omhyggelig. Han er nøye med pasientsikkerheten. Og han har et nettverk som gjør at når det kommer nye ting internasjonalt, så vet han det med det samme. På den måten løfter han vårt sykehus opp et internasjonalt nivå.

Til Århus kommer pasienter fra store deler av Danmark for å la seg operere av Rastislav Kunda.

Med et tastetrykk kan de kan finne ut hva pressen over hele verden en gang skrev om han.

– De finner det veldig enkelt. Hvem som er tabbekirurgen, sier Rastislav Kunda.

Kirurg Rastislav Kunda

Kirurg Rastislav Kunda diskuterer dagens operasjoner med ledende overlege Lone s. Jensen ved Århus universitetssykehus.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen