Vegaøyan på Helgelandskysten i Nordland står på Unescos verdensarvliste. En av årsakene er ærfuglene og den tusenårige tradisjonen med å sanke ederdun.
I 2016 sa både Nordland fylkeskommune og Fylkesmannen i Nordland ja til at verdens største oppdrettsselskap Mowi kunne få drive med oppdrett på Rørskjæran i Vega.
Rørskjæran utgjør om lag to prosent av det totale verdensarvområdet.
Men i april i fjor trakk Miljødirektoratet tilbake tillatelsen. Bakgrunnen var at det ikke ble tatt hensyn til Vegaøyans verdensarvstatus da Fylkesmannen innvilget søknaden.
De senere år har det vært en dramatisk nedgang i ærfuglebestanden. Situasjonen for den godlynte andefuglen med den eksklusive duna er dyster både sør og nord i landet.
Foto: Arne NævraMowi klaget på avgjørelsen. 23. april i år kom kontrabeskjeden de hadde ventet på:
Klima- og miljødepartementet opphevet Miljødirektoratets vedtak om å trekke tilbake utslippstillatelsen.
Nå reagerer SV. Før helga sendte stortingsrepresentant Arne Nævra brev til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
– Det er hårreisende at Miljødepartementet har satt til side egen fagetats vurderinger i denne saken. Hvordan er det mulig å tillate en slik etablering uten engang å kreve konsekvensutredning først?
– Unikt område
Dersom et unikt verdensarvområde ikke skal være beskyttet mot lakseoppdrett, hva skal da være beskyttet, spør han videre.
– Mowi – Move it!, sier Arne Nævra. Han mener det er hårreisende at Miljødepartementet har satt til side egen fagetats vurderinger i oppdrettssaken.
Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV– Verdensarvstatus er den høyeste beskyttelsen som norsk natur kan få. Norge har kjempet hardt for å få denne statusen. Når vi endelig får det, klarer vi faktisk ikke å forvalte det på riktig måte.
– Det er det samme som om at man skulle ha revet den kjente kirka på Røros, som også er i et verdensarvområde. Man truer jo ikke den med en bebyggelse helt innpå, for eksempel.
Han har forståelse for at oppdrettsnæringa skaper viktige arbeidsplassene langs kysten, som Vega-ordfører Andre Møller (Ap) har argumentert med.
– Det er fullt forståelig. Men Mowi snakker om ti arbeidsplasser. Hva er det når man tenker på naturverdiene her? Vegaøyan er et område som kan skaffe penger på naturbasert reiseliv i stor skala, mener Nævra.
Både Riksantikvaren og Unesco har uttrykt bekymring for oppdrettsnæringas inntreden i verdensarvområdet. De bør lyttes til, mener SV-politikeren.
Les også: Fraråder at det blir lakseoppdrett ved viktig område for sjøfugl på Sklinna
Kirka på Røros befinner seg i et verdensarvområde, og man ville ikke funnet på å true den, påpeker Arne Nævra.
Foto: ColourboxFornøyd med å komme i gang
Kommunikasjonssjefen i Mowi, Eivind Nævdal-Bolstad, har tidligere kalt saksgangen for ei «skikkelig byråkratisk suppe».
Nå er han fornøyd med at arbeidet med å få opp merdene og fylle dem med smolt, kan komme i gang.
– Men vi er neppe i gang før til høsten. Det er mye som skal på plass, sier han til NRK.
I en e-post til NRK skriver Klima- og miljødepartementet at SVs spørsmål vil bli besvart om kort tid.
Ærfuglen er kåret til Nordlands fylkesfugl. Her fra dunværet Lånan i Vega.
Foto: Arne NævraKlima- og miljødepartementet skriver videre at dette er en kompleks sak med en lang historie, og at premissene som spørsmålene fra SV baseres på, er upresise og uriktige.
– Vega kommune er nå i gang med en utredning som ser nærmere på forholdet mellom akvakultur og verdensarvverdiene i Vega.
– Denne kan få betydning for om det bør være akvakulturvirksomhet ved Rørskjæran, og om det senere vil være grunn til å omgjøre utslippstillatelsen etter forurensningsloven. Miljømyndighetene vil derfor følge utviklingen av denne prosessen nøye, skriver departementet.
Det unike kulturlandskapet med ærfugltradisjonen var den viktigste grunnen til at Vegaøyan fikk verdensarvstatus i 2004. Her ærfuglunger i dunværet Lånan.
Foto: Arne NævraDa arbeidet i verdensarvområdet ble stanset i fjor vår, hadde Mowi investert om lag 10 millioner kroner på anlegget. Planen er å opprett ni stillinger på anlegget til rundt 100 millioner.