NRK Meny
Normal

SV-topp i Nordland: – Jeg har fortsatt troen på stortingsplass

Ifølge den foreløpige fylkesoversikten i Nordland er SV ute av Stortinget. – Kan ikke gi opp håpet, sier listetopp i Nordland Marius Jøsevold.

Marius Jøsevold

– Jeg tror regjeringsslitasjen har spilt en viktig rolle, sier Marius Jøsevold.

Foto: Gisle Forland / NRK

De borgerlige partiene ser ut til å få flertall på Nordland-benken i Stortinget, og Marius Jøsevold ser ut for å bli historisk. Siden 1973 har SV sammenhengende vært representert fra Nordland. Nå kan det gå mot slutten.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan dette vil slå ut. Jeg har troen på at jeg kan komme i på Stortinget og at vi får ei slagkraftig stortingsgruppe, sier Marius Jøsevold til NRK.no.

Han står alene ute på trappa foran Folkets Hus i Bodø, hvor SV har valgvake. Han er ikke overrasket over prognosene og resultatet av opptellingen så langt.

Skylder på regjeringsslitasje

– Det er det samme resultatet vi har hatt må målingene de siste månedene.

– Hvorfor har ikke SV klart å snu denne trenden?

– Jeg tror regjeringsslitasjen har spilt en viktig rolle. Vi har ei befolkning som ikke vil ha en annerledes politikk, men de vil ha nye ansikter. Det får de nå, sier Jøsevold.

Nå forbereder han seg på at han kanskje må drive opposisjonspolitikk de neste fire årene.

– Blir kjempekjør mot Lofoten

ASp og SVs valgvake i Mo i Rana

Aps og SVs valgvake i Mo i Ran

Foto: Frank Nygård / NRK

– Da blir det viktig med et sterkt SV, som kan drive god opposisjonspolitikk. Arbeiderpartiet kommer nå til å vris mot Høyre. Vi kommer til å oppleve et kjemepkjør for å få åpnet Lofoten og Vesterålen og for å få forandret arbeidsmiljøloven. Dette vil jeg jobbe med nebb og klør for å motvirke, sier Jøsevold.

Fylkessekretær Inge Myrvoll har vært med på mange opp- og nedturer med SV. I kveld er han skuffet.

– Jeg er overbevist om at vi kommer over sperregrensa. Men det er ikke godt nok. Vi har en tilbakegang i Nordland på over to prosent siden forrige stortingsvalg.

Han innser at folket ikke har vært fornøyd med den jobben SV har gjort i regjering.

– Vi har hatt en veldig synlig førstekandidat, men tydelig at folket ikke er fornøyd med den jobben vi har gjort. Et lite parti i regjering vil alltid slite med å bli synlig nok, sier han til NRK.no.

Mandatfordeling ifølge prognosen: Ap 3 (-1), Frp 2 (-1), H 2 (+1), Sp 1, KrF 1 (+1), SV 0 (-1).

Valgnatta med NRK Nordland

Valgnatta med NRK Nordland