Hopp til innhold

Denne SV-politikeren risikerer å bli historisk

Marius Jøsevold ligger an til å bli historisk i årets stortingsvalg. Men det er det ingen i SV som jubler for.

Marius Jøsevold i Glasshuset i Bodø

JAKTER STEMMER: I Glasshuset i Bodø sentrum var Marius Jøsevold i full gang med å overtale tilfeldig forbipasserende om at de måtte stemme SV. Med NRK til stede klarte Jøsevold å snu mannen i blå jakke. Han har tidligere stemt Arbeiderpartiet. I år blir det SV. Men holder det?

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Stein Ørnhøi

– Jeg blir lei meg hvis folk i Nordland synes SV ikke har gjort jobben sin, sier Stein Ørnhøi.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Alle varsellamper blinker for fullt for Sosialistisk Venstreparti i Nordland når det er mindre enn en uke igjen til valget.

Skal man tro den siste meningsmålingen fra fylket, så stuper partiet ut av Stortinget. Og hvis det skjer vil det i så fall bli skrevet historie.

Hver gang Sosialistisk Folkeparti eller SV har vært på tinget har de vært representert med minst to mandater, og hver eneste gang har både Oslo og Nordland vært sikre kort.

– Det er jo faktisk et historisk skille som er i ferd med å åpenbare seg. Nordland og Oslo har vært kjernefylkene for SV og begge fylkene har vært representert på tinget helt siden 1973, sier SVs «Grand old man» Stein Ørnhøi.

– Jeg blir lei meg

Men statusen som kjernefylke reflekteres ikke i dagens meningsmåling som InFact har gjort for NRK Nordland, Saltenposten, Helgelands Blad og Brønnøysunds Avis.

I målingen får SV 5,6 prosent av stemmene og er nesten 2000 stemmer unna et av de åtte direktevalgte mandatene fra Nordland. De går tilbake med 0,5 prosentpoeng fra målingen 22. august.

– Jeg blir lei meg hvis folk i Nordland synes SV ikke har gjort jobben sin, sier Ørnhøi.

Partibarometer for Nordland

Parti

Valg 09 %

Måling 22. aug %

Måling 5. sept %

Endring fra aug. til sept.

Mandater 09

Mandater 22. aug

Mandater 5. sept

Ap

39,2

30,1

31,3

1,2

4

3

3

Høyre

11,5

22,5

22,4

-0,1

1

3

2

Frp

24,3

19,2

18,4

-0,8

3

2

2

Sp

8,3

4,7

7,0

2,3

1

 

1

SV

7,7

6,1

5,6

-0,5

1

 

 

KrF

3,7

4,2

3,3

-0,9

 

 

 

V

2,3

5,8

3,6

-2,2

 

 

 

MDG

0,3

3,0

4,2

1,2

 

 

 

Rødt

1,4

2,3

2,4

0,1

 

 

 

Andre

0,5

2,1

1,9

-0,2

 

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

– Merkverdig

Det er sikkert mange forklaringer på hvorfor velgerne svikter SV. Men det virker uansett ikke som SV har fått full uttelling for den aller største kampsaken: Motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Et klart flertall av Nordlands befolkning sier nei til oljeutvinning, men det ser ikke ut til å gi stemmesedler i valgurnene.

– Der har SV vært i front hele tiden, så det er merkverdig at velgerne som historisk har sluttet opp om SV, har begynt å flytte på seg. Vi har klart å holde igjen Arbeiderpartiet i åtte år, og hvis folk ikke har fått med seg det, så er det trist, sier Ørnhøi.

Jaktet stemmer i Bodø

Mannen som kan skrive historie i negativt fortegn er helgelendingen Marius Jøsevold. Han kan bli den første som ikke klarer å bli valgt inn på Stortinget som førstekandidat for SV Nordland.

Men Jøsevold har ikke gitt opp. En fersk måling fra TV 2 viser at han akkurat karrer seg inn på tinget.

NRK var med da han jaktet stemmer i Bodø sentrum.

– SV har en stolt tradisjon i Nordland som jeg håper å videreføre. Det er ikke så viktig for min egen del, men for de viktige sakene vi vil kjempe for de neste fire årene, sier han.

– Hva tenker du om at du kan bli historisk i negativt fortegn?

– Det har jeg ikke reflektert så mye over. Jeg oppfatter det sånn at det bare er noen få stemmer som skiller, og dette skal jeg klare. Men vi er selvfølgelig avhengig av at de som sympatiserer med oss, faktisk gir oss sin stemme.

– Feil strategi

I februar i år var Jøsevold full av optimisme og sa at målsettingen var å få inn to mandater på tinget. Oljesaken skulle være redningsplanken.

Eivind Undrum Jacobsen

Eivind Undrum Jacobsen mener SV har valgt feil strategi.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Men NRK Nordlands politiske kommentator, Eivind Undrum Jacobsen, mener SV har valgt helt feil strategi.

– De trodde oljesaken skulle berge stumpene til partiet. Det har den definitivt ikke gjort. SV burde hatt flere bein å stå på, men de har ikke klart å nå gjennom med andre av sine saker, sier han.

– Hvor er barnehagesaken? Hvor er skolesaken? SV har ikke klart å løfte andre politiske spørsmål. Spørsmålet er om de har vært mer opptatt av å demonstrere utenfor Stortinget mot egen regjering, enn å vise frem sine politiske seire, fortsetter Undrum Jacobsen.

I skyggen av Hanna Kvanmo

Hanna Kvanmo

Hanna Kvanmo kom fra Nordland og skapte ny interesse for SV da hun var parlamentarisk leder 1977-89.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Uansett sett hva som skjer på valgdagen, vil Jøsevold stå i skyggen av Hanna Kvanmo. På 70- og 80-tallet ble hun sett på som selve dronninga av SV og var en av Norges mest populære politikere.

Hun har fått mye av æren for SVs sterke posisjon i Nordland.

– Det er få norske politikere som har hatt en tydeligere stemme og en sterkere status en Hanna Kvanmo. Det å etterfølge en så ruvende personlighet er det ingen som greier. Så jeg kan skjønne at de som er vant med henne, vil føle at det er noe som er borte. Det er synd for politikken er den samme, sier Ørnhøi.

Marius Jøsevold er enig.

– Det er umulig å fylle hennes sko og det er bare en ære å bli nevnt i samme setning som henne. Men jeg håper å videreføre arven og kjempe for mer rettferdighet og miljø i Nordland.

Sp inne med mandat

Hos de andre partiene viser dagens måling kun små forandringer siden målingen 22. august. Med noen få unntak.

Senterpartiet gjør et byks på målingen og havner på syv prosent. Det betyr at de nå er inne med et mandat, noe de har vært i Nordland helt siden 1953.

Til tross for at Høyre nærmest står på stedet hvil, mister de et mandat. Årsaken til det er at bevegelsene i de andre partiene slår uheldig ut for Høyre når mandatfordelingen skal beregnes.

Ellers er det verdt å merke seg at Miljøpartiet De Grønne fortsetter fremgang, og havner på 4,2 prosent. Bakgrunnstallene viser at MDG får nesten ti prosent av stemmene til de under 30 år.

Marius Jøsevold fra SV og Bjørn Økern fra Miljøpartiet De Grønne i duell.