NRK Meny
Normal

Statsministeren dropper oljemiljødebatt

... og er samtidig veldig positiv til hva de har fått til i oljebyen Sandnessjøen. Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, synes det er feigt at han ikke stiller.

oljejens

VEKST. Statsminister Jens Stoltenberg er imponert over hva oljenæringen har gjort for Sandnessjøen. – Dette er et sted hvor vi ser en befolkningsvekst i Nordland, det er første gang på veldig mange år, sier han.

Foto: NRK

Partileder i Venstre, Trine Skei Grande er i helgen i Lofoten for å delta i oljedebatten som arrangeres i Kabelvåg i morgen, lørdag. Hun er skuffet over at partilederne fra Frp, Høyre og Arbeiderpartiet ikke stiller.

– Jeg synes at det er feigt av de store partiene, som kjemper for oljeboring i disse områdene, at de ikke kommer hit for å møte hverken folk, eller motargumenter, forklarer hun.

Skei Grande har brukt tiden hun har hatt til overs på fredag, på å blant annet hente inn mer kunnskap om oljeboringen i Lofoten, Vesterålen og Senja – det har hun fått god hjelp til av forskningsbedriften SALT.

Kjersti Eline Tønnesen Busch

Kjersti Eline Tønnesen Busch

Foto: NRK

–Store muligheter

Daglig leder i SALT, Kjersti Eline Tønnesen Busch forklarer at det er mulig å øke verdiskapningen i marinsektor, reiseliv og turisme, med inntil tre ganger dagens inntjening.

– I tillegg er det muligheter for å utvinne verdifulle stoffer fra marine organismer. Der er det mange som tror at vi har store muligheter for økt verdiskapning, forteller forskningslederen.

Skrei Grande mener at det er stort uutnyttet vekstpotensial i de marine områdene.

– Når det gjelder fiskeri og reiseliv, i forhold til de mulighetene som ligger i havet, så finnes det gode muligheter for utvikling, men for å gjøre det trenger man kapital og tilrettelegging. Dette har et mange ganger så stort potensial, som noen få oljeplattformer kan skape.

(artikkelen fortsetter under)

Skei Grande og Tønnesen Busch

OPPLÆRING. Venstre lederen er veldig interessert i hva forskningsbedriften SALT har å fortelle.

Foto: NRK

På en annen kant i fylket er statsminister Jens Stoltenberg på besøk. Han er nemlig i Sandnessjøen, men er mer opptatt av hva oljenæringen har gjort for Nordlands-byen, enn hvor stort potensiale som finnes i de marine områdene rundt Lofoten.

På besøk hos Petro Næringshage, lot han seg imponere av hva oljenæringen har fått til i byen.

– Dette er et sted hvor vi ser befolkningsvekst i Nordland, det er første gang på veldig mange år, sier han.

Konsekvensutredning

Etter at Sandnessjøen ble en base for oljenæringen har det blitt etablert en rekke bedrifter i området. Det har også bidratt med hundrevis av arbeidsplasser i kommunen, men statsministeren kan ikke garantere at Lofoten, Vesterålen og Senja vil oppleve den samme befolkningsveksten.

– Det må vi komme tilbake til, men det er blant de tingene som vi skal ta stilling til når vi har mer kunnskap. Det er nettopp derfor vi har anbefalt en konsekvensutredning, avslutter han.