Hopp til innhold

Solberg om Noresjøs Sverige-ferie: – Legger til grunn at politikere i regjeringen følger reiserådene

Statssekretær Ingelin Noresjø trosser sin egen regjerings reiseråd og tar ferien i Sverige. Statsminister Erna Solberg understreker til NRK at reiser til Sverige som ikke er strengt nødvendige frarådes.

Erna Solberg

FRARÅDER: Statsminister Erna Solberg har ved flere anledninger frarådet reiser til land som ikke tilfredsstiller visse smittekrav. Sverige tilfredsstiller ikke disse kravene.

Foto: Berit Roald

Ingelin Noresjø, som er nestleder i KrF og statssekretær i Samferdselsdepartementet, delte torsdag en Facebook-post der hun skriver hun tilbringer ferien i sitt «ferieparadis».

Det Noresjø ikke skriver, er at sommerstedet ligger i Småland i Sverige. Et område regjeringen oppfordrer nordmenn å ikke reise til.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har vært orientert om at statssekretæren hans er i Sverige i sommer.

– Frarådes

NRK har også spurt statsminister Erna Solberg (H) om hva hun mener om at en politiker i regjeringen ikke følger regjeringens egne reiseråd.

Til dette svarer statsministeren følgende:

– I dag frarådes alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, med unntak av reiser til nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav. Reiser man likevel, må man i karantene i 10 dager når man kommer hjem. Jeg legger til grunn at politikere i regjeringen følger reiserådene.

Ingelin Noresjø

SVERIGE-FERIE: KrF-nestleder Ingelin Noresjø tilbringer ferien i Sverige, med samferdselsminister Knut Arild Hareides (KrF) velsignelse. Norske myndigheter tillater ikke ferie noe sted i Sverige uten at man må i karantene etter hjemkomst.

Foto: Arild Eskeland

NRK stilte et nytt spørsmål for å få statsministeren til å presisere om hun mener politikere i regjeringen ikke bør reise til Sverige på ferie.

Statsministerens kontor sendte et nytt svar:

– Som nevnt, legger statsministeren til grunn at regjeringen følger reiserådene. Per i dag frarådes alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige, med unntak av reiser til nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav. Reiser man likevel, må man i karantene i 10 dager når man kommer hjem.

Under en pressekonferanse i juni sa statsminister Erna Solberg at utenlandsreiser frarådes. Det gjelder også for nordmenn med familie eller hytte i Sverige.

Ingelin Noresjø sier til NRK at hun ikke vil kommentere uttalelsene fra Erna Solberg.

I går sa Noresjø til NRK at familien har lagt ferien til Sverige fordi hennes mann er svensk.

– Jeg er i Småland sammen med familien min. Ektemannen min er svensk, og kommer her ifra. Vi besøker svigermor som er enke, og bor på familiegården mens vi er her, skrev Noresjø i en SMS til NRK torsdag kveld.

– Alternativet for meg hadde vært en ferie alene på Fauske eller i Oslo uten familien.

Noresjø sier også at hun vil ta karantenen på ti dager fra feriedagene sine.

«Grenseløs feilvurdering»

Avisa Nordlands sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen har skrevet en kommentar om saken i dag med tittelen: «Grenseløs feilvurdering: Ingelin Noresjø har bommet grovt»

Hanssen understreker at Noresjø ikke har brutt en eneste lov, men at hun har utfordret tilliten mellom vanlige folk og politikere.

– En tillit som er sterk og som vi er helt avhengige av for å lykkes sammen. Hun kan også ha bidratt til å svekke motivasjonen til å følge regjeringens råd, skriver sjefredaktøren.

Ap-topp avlyste Sverige-ferien

Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran vil ikke ha noen mening om Noresjøs svenskereise.

Bjørnar Selnes Skjæran

Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran har selv avbestilt den planlagte campingferien i Sverige i sommer.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Har Arbeiderpartiet retningslinjer for slike reiser?

– Vi har oppfordret internt om å følge alle myndighetenes smittevernråd, også reiserådene.

– Hvor ferierer du/din familie i sommer?

– Vi hadde som vanlig bestilt ei ukes campingferie i Sverige i sommer, men det blir det ikke noe av. Den ble avbestilt for noen uker siden, og flyttet til neste år. I stedet tilbringer vi ferien hjemme i vakre Lurøy på Helgelandskysten. Det kan anbefales, sier Skjæran til NRK.

Ingen steder i Sverige oppfyller smittekriteriene

Først tillot norske myndigheter i midten av juni reiser til den svenske øya Gotland i Østersjøen.

Etter knappe to uker mistet imidlertid Gotland godkjent-stempelet. Smittesituasjonen på øya hadde endret seg, og oppfylte derfor ikke lenger kriteriene .

Dermed kan ikke nordmenn lenger reise til noe sted i Sverige uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst.

Bortsett fra Sverige kan nordmenn reise til alle øvrige deler av Norden uten medfølgende karantene.