NRK Meny
Normal

Sponset oppstarten av nytt selskap – nå sies de opp

De 70 ansatte ved forsikringsselskapet Vardia på Sortland reagerer på de blir sagt opp til tross for at de var med å sponse oppstarten av selskapet. Ansatte i Vardia føler seg utnyttet av selskapet. – Vi brukte egen etterlønn som betaling under oppstarten i 2009.

1.mai på Sortland

De ansatte ved forsikringsselskapet Vardia på Sortland reagerer på de blir sagt opp til tross for at de var med å sponse oppstarten av selskapet. Her fra 1. mai-toget på Sortland, hvor de var stor oppslutning om de ansatte som nå sies opp.

Foto: Hilde Jørgensen, Bladet Vesterålen

Mange av de ansatte brukte nemlig sin egen etterlønn fra sin tidligere arbeidsgiver Opplysningen 1881 som lønn for arbeidet de gjorde for Vardia. Tillitsvalgt i LO, Terje Pettersen, sier de ansatte føler seg sviktet.

– Vi føler vi har vært med å bygge opp selskapet fra bunnen av. Det var ingenting i Vardia før vi startet opp. Ansatte har vært meget lojale og stilt opp for selskapet og dette er da takken man får for det, at de sparker den avdelingen som var grunnlaget.

Terje Pettersen er tillitsvalgt i LO for de vel 70 ansatte hos forsikringsselskapet Vardia i Sortland som i forrige uke fikk beskjed om at arbeidsplassen skal legges ned.

Reagerer

Han reagerer på at selskapet legger ned drifta hvor man under oppstarten fikk både gratis husleie – sponset lønn fra de ansatte som fikk etterlønn i opplysningen 1881.

– Vardia ble startet opp etter at 1881 la ned i 2009, de fikk i den forbindelse husleie betalt av 1881 i ett år, de fikk overta utstyret, de ansatte fra 1881 som begynte der fikk bare halv lønn så lenge de hadde etterlønn fra 1881, sånn at de ansatte har vært med å bidra økonomisk i oppstarten av Vardia, den gang SIG (Scandinavian Insurance Group).

– Hadde ikke det skjedd, så hadde nok ikke Vardia blitt startet og vært det er i dag, legger han til.

Sjef for Vardia Norge, Børge Leknes

Daglig leder Børge Leknes i Vardia.

Foto: Vardia

Skal satse på Østlandet

Daglig leder Børge Leknes i Vardia, bekrefter at de ansatte brukte egen etterlønn i de første månedene, men sier den økonomiske situasjonen i dag gjør at man må kutte kostnader.

– De har absolutt vært med å bidratt. Da vi startet i 2009, var det ingen forsikringskompetanse der. Det at de ansatte var villig til å ta denne investeringen, gjorde at det var mulig å komme i gang.

Men seks år senere er det altså slutt. Et underskudd på 250 millioner kroner i fjor gjør at selskapet må kutte kostnader. Nå skal selskapet satse på tre avdelinger på Østlandet.

Tillitsvalgt Terje Pettersen har lite håp om at Vardia-ledelsen vil snu.

– Det må et jordskjelv til for å endre ledelsens beslutning.