Hopp til innhold

Søstre saksøker Tysfjord for 16 mill: – Kan bli krevende å vinne fram, mener jusprofessor

Tø søstre hevder de vokste opp i et hjem med omfattende omsorgssvikt uten at barnevernet hentet dem ut, og krever millionerstatning fra hjemkommunen Tysfjord. I dag møter partene i retten.

Eksteriørbilde av Ofoten tingrett i Narvik

NY RETTSSAK: Rettssaken der to kvinner saksøker Tysfjord for 16 millioner kroner, starter i Ofoten tingrett i dag.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

De to søstrene er i dag i 30-årene, har fortalt NRK at de vokste opp med en alenemor som slet psykisk.

– Jeg måtte tidlig ta ansvar for meg selv. Jeg sto opp hver morgen og laget matpakke, hvis det var mat i huset, og dro på skolen. Det var ikke alltid mamma klarte å stå opp, har en av søstrene fortalt til NRK.

– Menn kom inn i huset

Hun har også fortalt om menn som kom inn i huset om natta når jentene sov. Det skal også ha skjedd på dagtid dersom moren ikke var hjemme.

– Jeg var alltid redd for å være alene, så da jeg var alene hjemme så låste jeg alle dørene. Ytterdøra, kjellerdøra, verandadøra, mellomdøra til yttergangen og døra til kjelleren.

Advokat Sicilie Kanebog

Advokat Sicilie Kanebog representerer de to kvinnene som saksøker Tysfjord kommune.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Advokat Sicilie Kanebog, som representerer søstrene, sier at kommunen og barnevernet opptrådte svært passivt i saken. De tiltakene som kommunen iverksatte førte ikke til at jentene fikk det bedre.

Blant annet skal det ha blitt satt inn en helsesøster som skulle gi veiledning i hjemmet.

Men hun skal ha sagt at mor ikke var mulig å veilede, og avsluttet dermed aktivitetene etter kort tid, da det ikke hadde noen effekt.

Det skal også ha blitt ordnet med gratis barnehageplass og skyss til jentene, men ifølge Kanebog benyttet familien seg i liten grad av disse tiltakene, uten at kommunen fant grunnlag for å foreta videre oppfølging av familien.

Jusprofessor: – Vanskelig å vinne fram

Dette er den andre erstatningssaken som er reist mot kommunen i den såkalte Tysfjord-saken, som startet da 11 kvinner og menn sto fram i VG sommeren 2016 og delte sine overgrepshistorier.

I august tapte overgrepsoffer «Liv» mot kommunen i tingretten fordi hun «ikke hadde klart å føre bevis for at kommunen hadde handlet uforsvarlig». Anken ble forkastet av Hålogaland lagmannsrett.

Saken viser hvor vanskelig det kan være for privatpersoner å vinne fram mot kommuner.

Jan Fridthjof Bernt

– Kommunen skal sørge for at ting går riktig for seg og at den som har et rimelig krav, får oppfylt det, sier forteller jusprofessor Jan Fridthjof Bernt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Privatpersoner er generelt sett i en dårlig posisjon dersom kommunen først setter seg på bakbeina, sier jussprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Mangel på balanse i styrke mellom partene, gjør det ekstra viktig at kommunen tar sine forpliktelser alvorlig til å vurdere saken objektivt, mener han.

Bernt kjenner ikke til Tysfjord-saken som nå skal prøves i retten, men har fulgt mange rettssaker hvor privatpersoner går til søksmål mot hjemkommunen.

– Noen kommuner behandler folk veldig pent, men vi ser også dessverre at noen kommuner opptrer som om de er beinharde forretningsfolk som ikke vil gi ut en krone som ikke de absolutt er nødt til å gi, sier Bernt.

Noen ganger tar kommunens folkevalgte initiativ til å vise en medmenneskelig og forstandig opptreden.

– Men det vanligste er nok at byråkratiet, administrasjonen og også de folkevalgte, som er inne i bildet, vil vinne saken for enhver pris, sier professoren.

  • Klikk deg inn på tidslinjen for å lese mer om Tysfjord-komplekset.

– Ingen grunn til å bebreide kommunen

Saken er trist, men kommunen er ikke erstatningsansvarlig, mener advokat Roald Angell, som representerer Tysfjord kommune.

– Det er ingen i kommunen som i forbindelse med saksøkernes oppvekst, har opptrådt uaktsomt eller erstatningsbetingende, sier Angell.

Rettssaken starter 15. november, og det er satt av syv dager til saken.

Tysfjord rådhus

Tysfjord kommune avviser millionkravet fra de to søstrene, som i dag er i 30-årene.

Foto: Billy Jacobsen / NRK