Solstorm ga nordlys i hele Nord-Europa, men nå er toppen nådd

I årene som kommer vil nordlysaktiviteten avta.

Nordlys over Vesterålen
Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland

Tommy Johansen fra Ramberg i Lofoten

Tommy Johansen følger ivrig med på nordlysvarslene.

Foto: Privat

Nordlysskalaen – den såkalte KP-indeksen som måler den globale forstyrrelsen i magnetfeltet til jorda – stoppet på 7,33 da nordlyset var på sitt mest intense i helga.

– Skalaen går fra 1-9. I fjor vinter gikk nordlysaktiviteten til topps på skalaen, og mange trodde det kunne skje før helga da det skjedde en eksplosjon på sola. Men det ble likevel mye fint nordlys både fredag og lørdag, som kunne ses over hele Norge og helt ned til Skottland, sier nordlysfantasten Tommy Johansen i Lofoten.

Inne i god periode

Nordlys over Reine i Lofoten

Nordlys over Reine i Lofoten

Foto: Tommy Johansen

Ifølge Njål Guldbrandsen som er doktorgradsstipendiat i plasmafysikk ved Universitetet i Tromsø opererer solaktiviteten i en 11-årssyklus. Det betyr at det hvert ellevte år blir mye mer nordlys enn normalt. I fjor var vi inne i det ellevte året i syklusen. Normalt er også blir mye nordlys det påfølgende året.

– Toppen er nok nådd. Solsyklusen er på vei ned, men det er da utbruddene er kraftigst. I årene som kommer blir færre utbrudd, men de kan være like kraftige, sier Gulbrandsen til NRK.

Solpartiklene blir kastet ut i om lag 2.000 kilometer per sekund, noe som er om lag fem ganger raskere enn hastigheten solpartikler vanligvis beveger seg i. Når gasskyene treffer jorda, vil jordas magnetfelt sørge for å styre disse mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Det er dette som gir oss nordlys.

Slo ut strømnettet

Skjermdump fra nettsidene til NOAA

Skjermdump fra nettsidene til NOAA, viser situasjonen torsdag ettermiddag.

Foto: NOAA

Selv om kraftig nordlys er gode nyheter for nordnorsk reiseliv, som i de senere år har satset på nordlysturisme, er det også knyttet risiko til de kraftigste utbruddene. Energien kan påvirke flyruter, strømnett og satellitter.

– De virkelige kraftige stormene har slått ut transformatorstasjoner i USA og Canada. I 1989 holdt Canada og miste hele strømnettet sitt. På slutten av 1800-tallet skal det ha vært så kraftig at man kunne sende morse over Atlanteren uten strømtilførsel, forteller forskeren.

Mindre spektakulært

I Norge følger beltet kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark, hvor vi kan se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger i året, mens det så langt sør som Berlin bare vises en gang i året. I Roma bare en gang hvert 100 år.

– Selv om utbruddene vil avta noe i årene framover, vil det fortsatt bli mye nordlys i Nord-Norge. På forrige lavnivå på 2000-tallet var det nordlys bare annenhver dag istedenfor hver dag i den nordlige landsdelen, sier Gulbrandsen.

Det er vanskelig å spå nordlys i framtiden, men på UiT sine nettsider er det mulig å se et varsel som viser sannsynligheten for nordlysaktivitet fire timer fram i tid.

Nordlysbilde over Træna

Nordlys over Træna.

Foto: Yngvar Kanstad