Solstorm ga nordlys i hele Nord-Europa, men nå er toppen nådd

I årene som kommer vil nordlysaktiviteten avta.

Gå til forsiden

Nordlys

Nordlys over Vesterålen

Nordlys

16 bilder
  Tommy Johansen fra Ramberg i Lofoten

  Tommy Johansen følger ivrig med på nordlysvarslene.

  Foto: Privat

  Nordlysskalaen – den såkalte KP-indeksen som måler den globale forstyrrelsen i magnetfeltet til jorda – stoppet på 7,33 da nordlyset var på sitt mest intense i helga.

  – Skalaen går fra 1-9. I fjor vinter gikk nordlysaktiviteten til topps på skalaen, og mange trodde det kunne skje før helga da det skjedde en eksplosjon på sola. Men det ble likevel mye fint nordlys både fredag og lørdag, som kunne ses over hele Norge og helt ned til Skottland, sier nordlysfantasten Tommy Johansen i Lofoten.

  Inne i god periode

  Nordlys over Reine i Lofoten

  Nordlys over Reine i Lofoten

  Foto: Tommy Johansen

  Ifølge Njål Guldbrandsen som er doktorgradsstipendiat i plasmafysikk ved Universitetet i Tromsø opererer solaktiviteten i en 11-årssyklus. Det betyr at det hvert ellevte år blir mye mer nordlys enn normalt. I fjor var vi inne i det ellevte året i syklusen. Normalt er også blir mye nordlys det påfølgende året.

  – Toppen er nok nådd. Solsyklusen er på vei ned, men det er da utbruddene er kraftigst. I årene som kommer blir færre utbrudd, men de kan være like kraftige, sier Gulbrandsen til NRK.

  Solpartiklene blir kastet ut i om lag 2.000 kilometer per sekund, noe som er om lag fem ganger raskere enn hastigheten solpartikler vanligvis beveger seg i. Når gasskyene treffer jorda, vil jordas magnetfelt sørge for å styre disse mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Det er dette som gir oss nordlys.

  Slo ut strømnettet

  Skjermdump fra nettsidene til NOAA

  Skjermdump fra nettsidene til NOAA, viser situasjonen torsdag ettermiddag.

  Foto: NOAA

  Selv om kraftig nordlys er gode nyheter for nordnorsk reiseliv, som i de senere år har satset på nordlysturisme, er det også knyttet risiko til de kraftigste utbruddene. Energien kan påvirke flyruter, strømnett og satellitter.

  – De virkelige kraftige stormene har slått ut transformatorstasjoner i USA og Canada. I 1989 holdt Canada og miste hele strømnettet sitt. På slutten av 1800-tallet skal det ha vært så kraftig at man kunne sende morse over Atlanteren uten strømtilførsel, forteller forskeren.

  Mindre spektakulært

  I Norge følger beltet kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark, hvor vi kan se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger i året, mens det så langt sør som Berlin bare vises en gang i året. I Roma bare en gang hvert 100 år.

  – Selv om utbruddene vil avta noe i årene framover, vil det fortsatt bli mye nordlys i Nord-Norge. På forrige lavnivå på 2000-tallet var det nordlys bare annenhver dag istedenfor hver dag i den nordlige landsdelen, sier Gulbrandsen.

  Det er vanskelig å spå nordlys i framtiden, men på UiT sine nettsider er det mulig å se et varsel som viser sannsynligheten for nordlysaktivitet fire timer fram i tid.

  Nordlysbilde over Træna

  Nordlys over Træna.

  Foto: Yngvar Kanstad

  Regionale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark

  Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

  Oppsummert

  Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Bjørklund innstilt som ny styreleder

   Valgkomiteen i Tromsø idrettslag har innstilt Stig Bjørklund som ny styreleder, etter at Helge Kræmer bestemte at han skulle forlate vervet etter ti år. Valgkomiteen foreslår videre at Astrid Strandbu blir nestleder, Miika Koppinen, Dagfinn Sætra, Anita Sletten og Frode Rinnan blir medlemmer, mens Susanne Olsen blir varamedlem.

  • 12 nye uker i varetekt

   Politiet har fått medhold om 12 nye uker i fengsel for den siktede etter drapet ved Skjombrua i november i fjor. Den 23 år gamle mannen er siktet for å ha knivstukket to menn i en bil, den ene mannen døde av skadene han fikk. Nå blir han sittende i varetekt fram til 15. mai. – Vi håper etterforskningen skal være klar til da. Hovedforhandlingene vil sannsynligvis holdes i oktober, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

  • Laveste sysselsetting på ti år

   En ny rapport utarbeidet av Stortinget viser at Finnmark har den laveste sysselsettingsgraden på 10 år. Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Helga Pedersen mener man burde bruke mer statlige midler på investeringer i reiseliv og fiskeri.

  Starter klokken 18:45
  Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
  Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
  Dagens sending, NRK Nord.
  Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig

  Video

  Distriktsnyheter fra Nordland. TV
  Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
  I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.