Hopp til innhold

Mattilsynet undersøker Omega-3

Mattilsynet skal finne ut om det er helsefarlig å få i seg marine oljer i form av tran, andre fiskeoljer, kapseltilskudd og berikede matvarer.

Omega-3

HELSEFARLIG: mattilsynet skal finne ut om det er farlig å få i seg harsknede fettsyrer.

Foto: Tine, Bakers, Vita

Flere studier forbinder harsknede fettsyrer med hjerte- og karsykdom. Harskning skaper betennelsesprodukter i kroppen, som så skader blodåreveggene og fremmer åreforkalking.

Også kreft, diabetes og betennelsessykdommer som leddgikt trekkes fram som mulige konsekvenser. Mattilsynet har nå derfor satt i gang en egen undersøkelse for å sjekke situasjonen i Norge.

- Mesteparten av fiskeoljen som importeres til Norge produseres i Sør-Amerika, og det er stilt spørsmål i EU om hygienen på produksjonsanleggene er tilfredsstillende.

- Dermed er det en diskusjon om det dannes harskningsprodukter og nedbrytningsstoffer i produktene før de kommer i butikken. Og om dette i så fall utgjør en helsefare eller ikke, sier rådgiver Line Ruden ved Seksjon for mattrygghet i Mattilsynet til Dagbladet.

Er det sunt?

Mattilsynet vil se på både mulige helsefarer og fordeler ved å få i seg slike oljer i form av blant annet tran. Fagfolk arbeider nå med å finne ut hvor sunne omega-3-produktene egentlig er.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sier de har får dårlig kompetanse til å kunne si noe om mulige helsefarer før Mattilsynets undersøkelse er ferdig.

Professor Bjarne Østerud ved Helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø, som har fått Kongens fortjenstmedalje i gull, mener at tranen helst bør kastes tilbake på havet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.