Hopp til innhold

Skrev blogginnlegg, løste legemangelen i kommunen

Sist stillingen som kommunelege i Gildeskål ble utlyst i 2009 var det ingen søkere. – Det skjønner jeg godt. Vanlige jobbannonser er drittkjedelige, sier legen, som fikset annonsen selv.

Created by InfoDispatcher

ØNSKER SEG NY, FAST KOLLEGA: – Tidligere var distriktslege et kall. Nå er det jobb, sier kommuneoverlege Laila Didriksen i Gildeskål.

I seks år har den faste legestillingen vært av besatt av ulike vikarleger. Men i april forsvinner den siste vikarlegen, og kommune trenger en erstatter. Kommuneoverlege Laila Didriksen som har den andre faste legestillingen i kommunen, skal snart ut i mammapermisjon.

– Legevikarer koster kommunen dyrt og det er uheldig for pasientene dersom de hele tida må forholde seg til nye leger, sier Laila Didriksen, som tok saken i egne hender.

Didriksen har sin egen blogg, og sent en fredagskveld skrev hun sin egen, personlige stillingsannonse formet som et blogginnlegg.

Hjemmetjenesten blir veldig, veldig skjelden sure på deg. Med mindre du glemmer å gi dem utskrift av oppdaterte medisinkort. Da får du litt kjeft. Men de har veldig ofte sjokolade på kontoret.

Fra Laila Didriksens stillingsannonse

– En vanlig stillingsannonse er jo drittkjedelig. Sånn «vi tilbyr spennende utfordringer, fin natur bla, bla». Jeg følte vi måtte skille oss ut fra alle de andre småkommunene som trenger lege.

Tok helt av

Kommuneoverlege Laila Didriksen i Gildeskål

– Vikarbruk er ei dyr ordning for kommunen, mye dyrere enn å ha fast ansatte, sier Laila Didriksen.

Foto: Privat

I blogginnlegget skriver hun åpent og ærlig om hvordan det er å være en moderne distriktslege.

– Jeg ville avlive mytene om distriktslegen. At det er et kall. Det var litt det bildet vi legestudenter fikk av eldre professorer. Sånn «sto i snøføyka og tok imot barn i seteleie». Slik er det jo ikke.

Laila Didriksen tok utgangspunkt i hva hun selv ville likt å visst før hun søkte på en jobb.

– Hvem har legen rundt seg? Hvilke muligheter har småbarnsforeldre? Hva kan jeg gjøre på fritiden? Ingen av disse opplysningene finner du i en ordinær stillingsannonse.

Så er det jo noen ulemper da. Vi går tredelt vakt. Det vil jo si at du er bundet til stedet her ganske ofte. Du har skjelden fri HELE jula eller påska.

Fra Laila Didriksen jobbannonse

Den uvanlige jobbannonsen blir raskt fanget opp. På kort tid har den fått 16.000 treff.

– Jeg har fått utrolige mange positive tilbakemeldinger. Og mer enn det – flere leger har også vært i kontakt.

– Du framstiller ikke det å være lege i utkanten vel rosenrødt?

– Nei, jeg mener det er ærlig og realistisk. Det er veldig OK å bo og jobbe her.

Kommunelege Laila Didriksen i Gildeskål

Mens kollegene spiser lunsj, overrasker en takknemlig pasient med kake. – Godt arbeidsmiljø er god folkehelse, sier Laila Didriksen.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Hvem er drømmekollegaen?

– Yngre leger som har lyst å gjøre noe nytt og spennende med livet sitt. Gjerne med barn og en ektefelle/samboer som kan bo her en stund. Det vil kunne gi et langsiktig perspektiv på ting.

Ifølge Bente Sundsfjord, som er virksomhetsleder helse- og sosial i Gildeskål allerede kommunen fått to søknader på den ledige kommunelegestillingen.

Vi har midnattsol, stormer og bølger, så du kan også ta med surfbrett. Svensken som er her nå har surfbrett så da kan dere surfe sammen slik at i det minste en av dere kan ringe 113 når den andre slår seg ihjel i fjæra.

Fra Laila Didriksens stillingsannonse