NRK Meny
Normal

Selger kråkeboller til verdens beste restaurant

Kråkebolle fra Steigen står på menyen til verdens beste restaurant – Noma i København. Men det måtte en skotte til for å gjøre arten til eksklusiv eksportvare fra Nordland og ut i verden.

Roderic Sloan

SELGER KRÅKEBOLLER TIL VERDEN: Roderic Sloan mener nordmenn er altfor dårlige til å nyttiggjøre seg utradisjonelle arter langs kysten

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Roderic Sloan mener nordmenn er altfor dårlige til å nyttiggjøre seg utradisjonelle arter langs kysten

Roderic Sloan

Roderic Sloan i Steigen er igjen på veg ut for å plukke kråkeboller. I båten har han dykkerutstyret klart.

Foto: NRK

I snart ti år har skotten henta opp og eksportert kråkeboller fra området. En ressurs de fleste langs norskekysten kun ser på som en trussel mot tareskogen.

– Det er en ressurs, og den bør behandles som en ressurs og ikke som pest, sier han til NRK.no.

– Komplett uforståelig

Kråkebolle fra Steigen står på menyen til verdens beste restauranter.

Kråkebolle fra Steigen står på menyen til verdens beste restauranter.

Foto: NRK

Nordmenn er verdensmeste i oppdrett, sier Sloan, men at vi ikke nyttiggjør oss de hundretusenvis av kråkeboller i sjøen, er for skotten vanskelig å forrstå.

– Det finnes flere hundre tusen tonn kråkeboller der nede. Og denne ressursen blir liggende ubrukt. Det er komplett uforståelig for meg, sier han oppgitt.

Kråkebollene han har med seg opp fra havet blir levert direkte til utvalge restauranter.

Over 100 kroner kiloen

– Blant annet til Noma i Købenahvn som er kåret tilverdens beste restaurant, forteller han stolt.

Prisen er det ikke noe å si på - kråkebollene går for over hundre kroner kiloen.
Markedet for utradisjonelle arter er tilstede, mener Sloan. Men man må gjøre en skikkelig markedsundersøkelse før man setter i gang.

– Har man gjort hjemmeleksa si skikkelig er dette fullt mulig å selge, sier han.

Mer på lager

Og skotten har ikke tenkt å gi seg med kråkeboller.

– Strandsnegler, kongesnegler, kuskjell og hjerteskjell blir mine neste prosjekter. Dette er fantastiske produkter, sier han.

Langt fram til McDonalds

Roderic Sloan

Her tilbereder Roderic Sloan kråkebollene.

Foto: NRK

– Det kan jo virke som det må en utlending til for å se mulighetene, sier seniorforsker Elisabeth Ljunggren ved Nordlandsforskning til NRK.no.

Og hun er ikke i tvil om hvorfor det er slik.

– Det handler om kunnskap om hva som er mulig å spise.Jeg har selv vært i brussel og spist det vi kaller bubbelurer - bitte små snegler som finnes i fjæra i Nord-Norge. Tang og tare er også store matvarer i andre land.

Og legger til:

– I tillegg til kunnskap må folk ha fantasi til å forstå hva som kan være mat. Vanlige gründere tenker ikke så mye på hvilke muligheter kuskjell, kråkeboller, tang og tare kan gi. En del av det å være innovativ som region og nasjon er å se muligheter. Det man må kunne er å kjenne hvordan markedet fungerer uetnfor Norge.

Hvor stor kan denne næringa bli?

– Dette nisjeprodukter. Og det er nok langt fram til at McDonalds kommer til å servere kråkeboller. Men man kan jo tenke seg at en allianse mellom Innovasjon Norge, Bioforsk og Nofima kunne være med å løfte denne eksporten, tror Ljunggren.

Video:

Video Kråkeboller fra Steigen