Den spiselige delen har en rognaktig konsistens, en fyldig, kraftig smak som starter litt søtlig, men går over til en ettersmak som minner om skalldyr, forklarer seniorforsker Sten Siikavoupio i Nofima.
Doktor Kråkebolle
Han har viet mer enn 15 år til forskning på sjøpinnsvin og bærer med stolthet kallenavnet doktor Kråkebolle.
– Kråkebollens indre består i hovedsak av forplantningsorganer, som kalles gonader, og det er dette som er den spiselige delen. De fleste kulturer som lever i kystområder spiser ville kråkeboller, men det er av en eller annen grunn ikke tradisjon for det i Norge, sier Siikavoupio til NTB.
Men markedet er der. Prisen for kvalitetsgonade kan ligge på flere tusen kroner kiloen.
Klar for eksport
Etterspørselen etter kråkebollerogn er såpass stor at selskaper i Norge peiler seg inn mot eksport.
Noen driver kråkebollefangst langs kysten, andre vil drive med landbasert oppdrett. Et slikt selskap er Sea Urchin Farm. I over tre år har de drevet pilotproduksjon på Rygjabø Fiskerifaglig senter i Rogaland.
Nå har de 10.000 stamdyr og har søkt Finnøy kommune om konsesjon for å drive et oppdrettsanlegg på land med opptil 10 millioner kråkeboller.
Til tross for at de ikke har markedsført seg, opplever Sea Urchin Farm allerede stor interesse fra norske restauranter og privatpersoner.
Men foreløpig kan han ikke selge.
– Vi har 10.000 kråkeboller. Gonaden deres, rognen, skal vi bruke til yngelproduksjon, så den er ikke til salgs nå.
Havets Viagra
Både franskmenn, russere og japanere anser kråkebolle som en delikatesse, det selges også mye i Sør-Amerika og USA.
I Japan serveres ferske kråkeboller som sushi og deles da i to og legges levende på tallerkenen.
Om du ikke slurper i deg innholdet raskt nok, kan du risikere at de to halvdelene kryper av tallerkenen din.
– Det er enkle, men likevel utrolig perfekte skapninger. De har ikke endret seg mye i løpet av 450 millioner år, sier Sten Siikavoupio.
Gonade inneholde A- og D-vitamin, sunne fettsyrer, proteiner og anandamid.
– Anandamid kalles «havets Viagra» og er et stoff som gir en lykkefølelse, nesten en lykkerus, sier forskeren.
Mye fyll
På oppdrag fra et kråkebolleprosjektet i Rogaland har Siikavoupio forsket på hvilke faktorer som skal til for å dyrke fram kvalitetsgonade i oppdrettsanlegg:
– Vi har sett på forhold som vanntemperatur, fôr og oppdrettsmiljøets effekt på vekst og overlevelse, sier han.
Den vanligste arten langs norskekysten er den røde kråkebollen, men Sea Urchin Farm produserer den grønne Drøbak-kråkebollen, fordi den inneholder mest fyll.
Basert på kvalitet kan salget av levende kråkeboller innbringe fra 60 til 200 kroner kiloen. Hvis produksjonen når målet om 120 tonn i året er det snakk om minst 7 millioner kroner for bedriften som planlegger å ha tre ansatte.