Samler alle F16-jagerflyene i nord

Fra i dag er alle norske operative jagerfly fast stasjonert i Bodø. Dette ble blant annet markert med et jagerflyshow i ettermiddag.

F-16 Bodø

Rundt 20 F16-fly lander i ettermiddag i Bodø for å markere at samtlige norske jagerfly nå samles her.

– Ørland har fått nye F35-kampfly og de skal nå ha fullt fokus på innfasingen av disse. Dermed legger vi ned 338-skvadronen på Ørland og samler hele F16-flåten i Bodø, forklarer oberstløytnant Vegard Bøthun, nestkommanderende ved luftforsvarets base i Bodø.

Det betyr slutten på 65 års jagerflyhistorie på Ørland – der altså en helt ny kampflyskvadron skal bygges opp.

F-16 Bodø
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
Fra mandag er alle norske operative jagerfly fast stasjonert i Bodø. Dette ble blant annet markert med et jagerflyshow.

I Bodø vil F16-flyene være stasjonert til de går ut av tjeneste om ca. tre års tid. Da vil det være endelig punktum for de nærmere 40 år gamle flymaskinene. Ifølge Luftforsvaret har F16-flyene i snitt flydd 6.000 timer per maskin.

– De begynner å bli gamle maskiner, men er veldig godt vedlikehold og modifisert. Jeg er ikke i tvil om at de vil holde i tre år til, sier Bøthun.

Når F16-flyene tas ut av drift i 2022, er det også punktum for jagerflybasen i Bodø. Før den tid skal altså samtlige F16-fly samles i nord.

Dette markeres med et aldri så lite jagerfly-show i ettermiddag.

– Her i Bodø sender vi flyene våre opp i lufta i ettermiddag for å møte flyene som kommer fra Ørland. Så vil det på rekke og rad lande ca. 20 fly i 14.30-tiden, sier Bøthun.

F16-flyene brukes blant annet til å overvåke og avskjære utenlandsk flyaktivitet i internasjonalt luftrom langs norskegrensen. I hovedsak mot det russiske luftvåpenet.

– F16-miljøet vårt gjør en svært viktig jobb, og F16 skal fortsatt være en vesentlig del av vår operative evne til F35 tar over. Nå samler vi F16 i Bodø for å sikre leveransen ut levetiden. Jeg vil takke personellet på Ørland og 338 skvadron for den solide jobben de har gjort. Våre dyktige kvinner og menn på Bodø skal nå fortsette å holde F16 operative, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.