NRK Meny
Normal

Samfiske for å øke sikkerheten

Norges fiskarlag vil ha samfiske for å øke sikkerheten for sjarkfiskerne.

Reidar Nilsen

FORESLÅR SAMFISKE: Formann Reidar Nilsen har lenge ivret for å få til muligheten for å fiske sammen.

Foto: Marita Andersen / NRK

Lederen av fiskarlaget mener det er alt for mange tragiske ulykker og samfiske kan bidra til å redusere antallet ulykker.

Norges fiskarlag vil ha på plass tiltak som kan minske risikoen for at sjarkfiskere som er alene ombord, kommer ut for ulykker.

- Vi har lenge forsøkt å få til ei ordning med samfiske, uten å ha fått gjennomslag for det hos fiskeriministeren, sier lederen i Norges fiskarlag, Reidar Nilsen.

I fjor ble det igjen et ulykkesår for fiskere. Og etterhvert er risikoen med å fiske alene blitt for høy, sier Nilsen.

- Man må nesten ha lov til å si det når vi tenker på hvor mange ulykker vi hadde i fjor. Når vi i tillegg vet at det å drive på havet er et risikoyrke, så burde vi på alle mulige måter sørge for å minke denne risikoen, sier Nilsen.

Les også: Fiskeren funnet død ombord

Samfiske er sikrere

I mange år har Norges fiskarlag kjempet for å få til en ordning med samfiske. Det vil si at to båter med to kvoter får lov å fiske sammen.

På denne måten kan de oppnå større lønnsomhet og ikke minst større sikkerhet.

Med problemer i fiskeindustrien er det også blitt færre fiskebruk og dermed lengre å gå for å levere fangsten.

Redusert risiko

Med to ombord minsker risikoen for ulykker, sier Nilsen.

- Det burde være mulig for de som ønsker det, nemlig å være to på havet for å fiske med den beste båten. Så langt har vi altså ikke klart å få departementet med på dette.

- Det er litt fortvilende og litt utidig at det skal ta tid. Men vi har iallefall foreslått tiltak som kan være med på å redusere slike hendelser, sier fiskarlagsformannen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.