Normal

Røkke-selskap ombestemmer seg - 80 ansatte kan møte på jobb igjen

I to måneder har 80 ansatte ved hjørnesteinsbedriften i Vestvågøy i Lofoten vært uten jobb. Men nå lover det Kjell Inge Røkke-eide selskapet Norway Seafoods at det skal bli liv i fabrikken igjen allerede neste uke.

Tråleren "Hekktind" går ut på feltet igjen etter lossing i Stamsund, mens sjarkflåten har landligge.

Før sommeren valgte Norway Seafoods å permittere de ansatte i Stamsund fordi de ikke fikk levert nok fersk fisk.

Foto: Karl Olav Andreassen

Før sommerferien valgte Norway Seafoods å permittere de ansatte ved filetfabrikken Stamsund i Lofoten fordi de ikke fikk levert nok fersk fisk.

På et møte tidlig i oktober skal ledelsen ha sagt de ikke kunne love noen oppstart før etter nyttår. Men nå har de altså snudd.

– Vi har nå besluttet at vi skal starte produksjonen i Stamsund. Vi regner med å starte førstkommende mandag, sier produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen i Norway Seafoods til NRK.

– Vi håper å drifte jevnt frem mot jul, sier Hansen.

– Vanskelig å sikre råstoff

Årsaken til permitteringene etter sommerferien var rett og slett for lite tilgang på fersk fisk og en vanskelig markedssituasjon, ifølge Norway Seafoods. Og selv om de midlertidig har funnet en løsning i Stamsund, utelukker ikke produksjonsdirektør Hansen at de vil måtte permittere igjen.

– Vi vil nok alltid måtte leve med at vi må permittere folk i perioder. Det er krevende at vi tar opp store deler av den norske kystkvoten i løpet av årets første fire måneder. Da er det vanskelig å sikre råstoff resten av året, konkluderer han.

Møtt med protester

Det er bare et drøyt år siden ordføreren i Vestvågøy utropte Norway Seafoods-eier Kjell Inge Røkke til en helt etter at de ansatte i Stamsund ble spart da selskapet svingte sparekniven over produksjonen i Nord-Norge.

Men slankekuren har ikke virket. Filetindustrien har ifølge selskapet ikke tjent penger på 15 år. Røkke-selskapet gikk andre kvartal i år med et underskudd på 16 millioner kroner

Gjennom Havfisk ASA sitter Norway Seafoods på store fiskerettigheter knyttet til anleggene, etter at Kjell Inge Røkke overtok en rekke fabrikker langs kysten på midten av 1990-tallet. Med på kjøpet fulgte rikelige fiskekvoter og et krav om at fisken måtte leveres til fabrikkene.

Ansatte og politikere har ment at Norway Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina. Både i Mehamn, Vardø, Hammerfest og i Stamsund har det vært aksjoner for å markere at trålerrettighetene tilhører lokalsamfunnet.