Hopp til innhold

Ordfører ante ingenting om at 120 skal permitteres i kommunen hans

Ordfører Jonny Finstad (H) i Vestvågøy ble ikke informert om at Røkke-selskapet Norway Seafoods vil permittere de 120 ansatte ved filetfabrikken i Stamsund. – Bekymringsfullt, sier han.

Tråleren "Hekktind" går ut på feltet igjen etter lossing i Stamsund, mens sjarkflåten har landligge.

Norway Seafoods permitterer de ansatte i Stamsund etter fellesferien i august.

Foto: Karl Olav Andreassen

Det er bare et drøyt år siden ordføreren i Vestvågøy utropte Norway Seafoods-eier Kjell Inge Røkke til en helt etter at de ansatte i Stamsund ble spart da selskapet svingte sparekniven over produksjonen i Nord-Norge.

Men slankekuren har ikke virket. Filetindustrien har ifølge selskapet ikke tjent penger på 15 år. Røkke-selskapet gikk andre kvartal i år med et underskudd på 16 millioner kroner, og nå har de rundt 120 ansatte i Lofoten har fått varsel om at de kan bli permittert når ferien deres i august er over, skriver Lofotposten.

– Kommer uventet

Jonny Finstad

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy (H) liker dårlig at 120 ansatte blitt permittert i Norway Seafoods.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Jeg ble veldig overrasket. Vi har tidligere hatt en svært god dialog med Norway Seafoods angående aktiviteten i Stamsund, så dette kom uventet, sier Finstad til NRK.

Anlegget er en viktig hjørnesteinsbedrift i Vestvågøy, og ordføreren vil nå ta kontakt med selskapet for å få flere detaljer om situasjonen.

– Kanskje er det noe kommunen kan bidra med, sier Høyre-ordføreren.

Kjell Inge Røkke overtok en rekke fabrikker langs kysten på midten av 1990-tallet. Med på kjøpet fulgte rikelige fiskekvoter og et krav om at fisken måtte leveres til fabrikkene.

– Grunnlaget for konsesjonene som ble gitt var at industrien skulle få tilgang til kvoter. Nå fikk de lov av den forrige regjeringen å dele selskapet opp i to ulike selskap. Dersom vi ser de to selskpene under ett – både hav og land – går de med overskudd. Man bør se på industri og hav i sammenheng, og dette bør myndighetene se på, mener ordføreren.

– Helt normalt

Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods sier til NRK at permitteringer på høsten er normalt i selskapet.

– Dette henger sammen med at det pågår mindre fiske på høsten, og at det også gir filetfabrikken mindre råstoff å jobbe med, sier Farstad.

– Sender fisk til Kina

Ansatte og politikere har ment at Norway Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina. Både i Mehamn, Vardø, Hammerfest og i Stamsund har det vært aksjoner for å markere trålerrettighetene som tilhører lokalsamfunnet.

Politiaksjon i Stamsund-området