Hopp til innhold

Forbereder rettssak mot Røkke-selskap

HAMMERFEST (NRK): Hammerfest kommune kommer stadig nærmere et rettslig oppgjør med Røkke-eide Norway Seafoods.

Folkeopprøret 2

FOLKEOPPRØR: Hammerfestingene møtte mannsterke til protester mot Røkkes og Norway Seafoods planer i mars i fjor. Nå kan det gå mot rettssak.

Foto: Allan Klo

I kampen for å beholde lokal kontroll med fiskeressursene kan også staten bli trukket for retten. Et samlet kommunestyre sluttet seg tirsdag kveld til forslaget om å sette advokater på saken.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke

Foto: NRK

Fra talerstolen var SVs gruppeleder Reidar Johansen krass i kritikken av Norway Seafoods, som Kjell Inge Røkke kontrollerer. Til NRK utdyper han:

– Siden de kom inn i Hammerfest, har de forskuttert en politisk tenkning og lovgiving som ikke har vært på plass. De har etter mitt syn brutt konsesjonene, brutt leveringsplikten og tillatt seg å ha et spill med ulike statsråder opp gjennom tidene.

Splittet selskapet

Det hele startet i 2001, da Norway Seafoods og Kjell Inge Røkke fikk kjøpe Findus Hammerfest. Med på kjøpet fulgte kontroll over seks trålkonsesjoner.

Da industrien på land ble skilt ut fra trålervirksomheten, fikk selskapet større kontroll over de lønnsomme trålerne. Hammerfest kommune anklaget Norway Seafood for å bryte reglene om å levere fangsten i kommunen – og dermed sette arbeidsplassene i fare.

– Hevder Røkke stikker av med fisken

Norway Seafoods avviser kritikken

På sensommeren i fjor vedtok selskapet å redusere virksomheten i Hammerfest, og flytte det hele til Forsøl, noen kilometer utenfor byen. Kommunen klaget vedtaket inn for Nærings- og fiskeridepartementet.

Regjeringen brukte sju måneder på å bestemme seg. Hammerfest fikk ikke medhold. Derfor går det mot et oppgjør i rettssalene.

En kamp for Kyst-Norge

– Dette er en prinsippsak om kystfolkets historiske rett til å høste av ressursene. Hvis ikke vi er villige til å ta den kampen, er jeg stygt redd for at det vil endre kysten fundamentalt, sier Johansen.

– Vi vil gå fra levende fiskevær med lys i husan til noen få sentraliserte industrianlegg, i beste fall. I all hovedsak vil fisken bli produsert på havet.

Alf E. Jakobsen

Ordfører Alf E. Jakobsen

Foto: Rune Berg/NRK

Ordfører Alf E. Jakobsen fikk de nødvendige fullmaktene til å føre saken videre, men han var ordknapp om hvem som eventuelt skal saksøkes: Norway Seafoods eller Staten.

– Vi vet nok at det er utfordrende å saksøke staten. Mehamn vant ikke fram med sitt søksmål. Men jeg skal ikke utelukke noe som helst.

Blir dyrt

– Er det noen vei utenom?

– Det er flere veier å følge. Det ene er det selskapsrettslige, og så er det et par–tre veier til. Vi vil holde flere spor varm.

– Hva vil det koste?

– Vi har ikke gjort beregninger på prislappen. Før vi saksøker noen, skal vi han en siste runde i kommunestyret. Det jeg har fått fullmakt til er å bruke ressurser videre på å få vurdert de juridiske aspektene.

Hammerfest kommunestyre

Et enstemmig kommunestyre i Hammerfest sa torsdag ja til juridisk kamp mot Kjell Inge Røkkes selskap. Og kanskje mot staten.

Foto: Allan Klo / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark