Hopp til innhold

Ble møtt av dette synet i dag: – Det er kaos

De siste dagene har det vært stor fare for større, naturlig utløste skred over hele Nord-Norge. På et hotell er flere nordmenn værfaste mandag etter snøvær.

Ikke lett å komme seg ut denne døra

Dette synet møtte hotellgjestene i dag.

Foto: Ingrid Rothli Hansen

Ingrid Rothli Hansen hadde vært på helgetur i Kiruna sammen med kjæresten, da de ble overrasket av dårlig vær på tur hjem i går.

– Vi startet i 12-tiden. Da vi kom til Abisko ble været brått verre. Det blåste ekstremt og var helt hvitt, forteller Hansen.

Ingrid Rothli Hansen

Ingrid Rothli Hansen forteller at de er værfaste i dag.

Foto: Privat

Med på turen var også søsteren og hennes kjæreste. Hansen forteller at de ventet i Abisko i fem timer, før de kom seg videre.

– Men det var så skummelt å kjøre, at vi snudde og tok oss inn på Bjørkliden hotell. Vi hadde håpet at vi kunne kjøre videre i morges. Men slik gikk det ikke. Jeg skulle gjerne vært på jobb, men måtte ringe og gi beskjed om at det var umulig.

Hun sier det er fullt kaos i dag.

– Hvordan er det der nå?

– Det er, på godt nordnorsk, «helt jævlig». Det er store skavler inn mot hotellet. Vi er rundt 10 nordmenn her og det er også et busslass med asiatiske turister. Vi kommer ingen steder.

Store skavler

Ingrid Rothli Hansen tok dette bildet ut av hotellvinduet i dag.

Foto: Ingrid Rothli Hansen

Skredvarsel

– Vi har ikke fått beskjed om at det har gått store skred i Nordland ennå, men det har ikke vært vær for å ferdes i fjellet heller. Så vi utelukker ingenting, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE, Heidi Bache Stranden.

De siste dagene har vært preget av stor snøskredfare i Ofoten og Salten.

Kraftig vind, mye snø og nedbør gjør at det har dannet seg massive fokksnøflak i leområder.

Mandag er det rødt farevarsel for snøskred i Vest-Finnmark, Lyngen, Nord-Troms, Sør- og Indre Troms og Ofoten.

Sperret

– Det er store skavler inn mot hotellet, sier Ingrid Rothli Hansen fra Lofoten.

Foto: Ingrid Rothli Hansen

– Kan gå store skred

– Vi har hatt mange stengte veier og snøen har føket veggimellom i fjellet. Vi venter fremdeles stor snøskredfare i dag som følge av vinden og de store snømengdene, sier Stranden.

Der hvor det legger seg opp mye fokksnø kan skredene bli store. Området rundt Bjørnfjell i Ofoten er spesielt utsatt for store, naturlig utløste skred.

– Det ser ut som om deler av snøskredfaren kan gi seg i morgen. Det blir spennende å se hvordan det går med mildværet som er meldt, det vil endre forholdene i fjellet betraktelig.

Uværet stopper Hurtigruta

Uværet som har herjet i Finnmark i helga stopper Hurtigruta fram til i morgen.

MS «Trollfjord» betjener ikke havnene fra Mehamn og vestover i dag. I dag vil Øst-Finnmark savne MS «Kong Harald». Også Mehamn – Havøysund er kansellert.

Seilingen gjenopptas etter planen sørover fra Hammerfest i morgen.

Hurtigruten til nødhavn i Alta, Kong Harald

Hurtigruta «Kong Harald» ligger til kai i Alta.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

Byger over hele landsdelen

Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis sier vi har hatt pålandsvind over stort sett hele Nord-Norge de siste dagene, og at det fortsatt er mye vind.

– Bygene må alle i landsdelen bare finne seg i nå. Men, lavtrykket litt på seg, mot øst. Det blir periodevis stiv kuling utover dagen. Snøbygene fortsetter å komme inn fra havet, sier meteorologen.

Bygeaktiviteten vil riktig nok minke litt, før temperaturene øker betraktelig.

– Det blir opp mot to plussgrader på kysten i dag, mens det i morgen kan bli opp mot sju grader på kysten, og litt lavere i indre strøk.

– Det kommer sludd først på dagen i Nordland, etter hvert regn først i sør. Det blir også mer nedbør igjen. Økning i vinden opp i sør og sørvest liten kuling, opp i stiv kuling på kysten.

Opp i liten storm

Ifølge meteorologen må vi finne oss i plussgrader utover uka.

I Troms blir det også relativt friskt i dag. Det er ventet nordvest sterk kuling, i formiddag minkende til stiv kuling, sent i kveld vestlig frisk bris i sør og snøbyger.

I morgen skal det ta seg opp, og ifølge værmeldinga vil det blåse opp i liten kuling mellom sørøst og sørvest utsatte steder på kysten. Det vil blir spredte snøbyger og nedbøren vil gå over til regn lavereliggende strøk utover tirsdag.

I Vest-Finnmark vil de kjenne vinden på kroppen enda sterkere i dag. Ifølge værmeldinga er det meldt nordvest sterk kuling og opp i liten storm utsatte steder. Utover dagen i dag vil det minke til perioder med nordlig stiv kuling, og det vil komme en del snø.

Også øst i Finnmark vil det snø en del i dag, det er venta frisk bris av skiftende retning, og nordlig liten kuling utover dagen.

Mye vær også på Vestlandet

Været gjør seg også gjeldende lenger sør i landet. En rask overgang fra kulde til mildvær gir skredfare på nest øverste nivå på Nordvestlandet i morgen.

Tirsdag øker faregraden fra oransje til rødt nivå i Trollheimen, Romsdag, på Sunnmøre og Indre Fjordene. Snøskredvarslinga advarer folk på Nordvestlandet om å holde seg unna skredterreng, som er terreng brattere enn 30 grader, fra tirsdag av.

Enkelte steder kan temperaturen stige til opp mot ni varmegrader sør i landet. Det er også ventet en del vind, og overgangen til mildvær vil også gi til dels krevende kjøreforhold.

– Hold deg oppdatert

Selv om været kanskje ikke frister til topptur, er det ikke fritt for skiløpere i fjellet i disse dager. Ifølge Heidi Bakke Stranden gjelder det å holde seg oppdatert hvis man har tenkt seg ut i terrenget.

– Vi vil oppfordre folk til å følge med på de oppdaterte snøskredvarslene våre på varsom.no. Nå er sesongen der i gang, og det kommer oppdaterte varsler klokken 16 hver dag.

Dagen i dag skal gjengen i NVE bruke på å utarbeide gode varsler for i morgen og onsdag.

Værsituasjonen til helga

Til helga blir det snø og vind i nord.

Foto: Meteorologene på Twitter

Illustrasjon av værsituasjonen fra earth.nullschool.net

Laster Twitter-innhold