NRK Meny
Normal

REC skal ikke selges

Det er ikke aktuelt å selge solcellebedriften REC til utenlandske aktører. Det sier Orklas største eier og styreleder, Stein Erik Hagen til VG.

REC Narvik

SELGES IKKE: Virksomheten ved REC i Narvik fortsetter som før. Selskapet blir ikke solgt til utlandet, hevder Orkla.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Både Hagen og Orkla har tidligere signalisert at de vil selge Rec.

Hovedtillitsvalgt ved REC Scansell i Narvik, Tommy Kristensen, er glad for at Hagen nå sier han har tro på selskapet og vil utvikle det videre.

– Jeg synes det er gledelig å høre. Det har jo skapt litt uro fordi media tidligere har skrevet at Orkla hadde planer om å selge REC ut av Norge.

– Vi har gitt uttrykk over for eiere og politikere at et eventuelt salg til utlandet må stanses, men det er gledelig å se at Hagen har stor tro på oss nå, sier Kristensen.

Ikke flere arbeidsplasser

Det er usikkerhet om framtiden som har skap denne usikkerheten, sier Kristensen.

– Det er jo ingen som vet hva et eventuellt salg vil innebære. Vi har jo vært gjennom tøffe perioder, spesielt i 2009 hvor vi her i Narvik hadde permitteringer og oppsigelser.

– Dersom man ser på hva kineserne har kjøpt opp tidligere hvor de har sagt at ved oppkjøp så skulle det skapes arbeidsplasser, og det har jo vist seg i enkelte land at det har ikke kommet flere arbeidsplasser for lokalbefolkningen. Vi vet uansett ikke hva som hadde skjedd dersom vi hadde blitt solgt.

Orkla eier 39,7 prosent av REC. Selskapet oppnådde eventyrlige aksjekurser hvor kursen nådde 220 kroner for vel tre år siden. Nå er den under 20 kroner.

Ute av listen

Både Hagen og Orkla har signalisert at de vil selge Rec, men nå tar Hagen REC ut av salgslisten, sier Orkla-sjef Bjørn Wiggen til E24.

– Nå som vi har solgt Elkem Solar og redusert vår satsning på solenergi, kan vi ha en helt annet tidshorisont for Rec. Det står ikke på vår salgsliste.

REC skal videreutvikles og Orkla-sjefen har tro på selskapet.

– Det påvirker selvfølgelig vår vurdering, men vi har tro på selskapet og ønsker å utvikle det videre.

Samtidig sier Hagen at salget av Elkem ikke skal utløse at han og aksjonærene tar ut mer i utbytte.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.