Hopp til innhold

Politimann møter i retten: Skal ha voldtatt to kvinner som var bundet fast

Spesialenheten for politisaker mener mannen i tillegg har brukt sin stilling til å skaffe seg sex ved en rekke anledninger. Mannen nektet straffskyld da rettssaken startet i dag.

Advokatene Heidi Reisvang og John Christian Elden.

Den tiltalte politimannen er ansatt i Nordland politidistrikt. Han er for tiden suspendert fra stillingen sin. Mannens advokater Heidi Reisvang og John Christian Elden er på plass i Helgeland tingrett.

Foto: Frank Nygård / NRK

Klokka 09.30 startet behandlingen av den omfattende rettssaken i Helgeland tingrett.

Her må politimannen fra Nordland svare på anklager fra sju fornærmede.

Politimannen var i utgangspunktet siktet for åtte tilfeller av voldtekter. Men majoriteten har blitt henlagt på bevisets stilling. Han er nå tiltalt for to.

Retten har satt av 30 dager til saken.

Tiltalte var kort og konsis da han i retten ble spurt om han erkjenner straffskyld.

– Nei.

Bandt fast kvinnen

Den mest alvorlige tiltaleposten omhandler altså to tilfeller av voldtekt, og den første episoden skal ha skjedd i 2018.

Her skal tiltalte og den fornærmede hatt en avtale om å binde fast hender og føtter på kvinnen i forbindelse med seksuell omgang.

Men etter hvert skal kvinnen ha sagt nei, og bedt ham om å stoppe. Hun skal også ha forsøkt å sparke politimannen bort, men til ingen nytte. Ifølge tiltalen skal politimannen ha fortsatt mot kvinnens vilje.

– Min klient ser fram til at saken kommer i gang, sier kvinnens bistandsadvokat John Erik Nygaard til NRK.

Advokat John Erik Nygaard, Mo i Rana

Advokat John Erik Nygård representerer en av kvinnene som skal ha blitt utsatt for voldtekt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Nekter straffskyld

Den andre episoden med påstått voldtekt skal ha skjedd i oktober samme år. Denne gang med en annen kvinne. Også her skal mannen ha bundet kvinnen fast, og fortsatt den seksuelle omgangen etter at hun ba ham om å stanse.

Min klient har gjennom hele etterforskningen erkjent deler av de faktiske forhold. Han har bidratt til oppklaring av saken ved at han har forklart seg utførlig om sin kontakt med de ulike fornærmede. Han mener imidlertid at han ikke har gjort noe straffbart, og erkjenner derfor ikke straffskyld, sier advokat Heidi Reisvang til NRK.

Sammen med advokat John Christian Elden er hun forsvarer for mannen.

Heidi Reisvang, advokat

Advokat Heidi Reisvang skal sammen med sin kollega, advokat John Christian Elden, forsvare mannen.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen

Min klient ser frem til at hans side av saken nå skal komme frem, og føler seg godt forberedt på å imøtegå anklagene mot seg, sier hun.

I sitt innledningsforedrag sa Reisvang at partene i all hovedsak var enige om faktum.

– Han erkjenner å ha hatt samleie med samtlige av de fornærmede i post en og to. Men han erkjenner ikke straffskyld, sa hun i retten.

Hun viste til at det her var snakk om det enkelte ville karakterisere som heftig sex.

– Mange vil omtale det som BDSM, en vanlig seksuell preferanse, sa hun.

Hun viste videre til at tiltalte og de to fornærmede som omfattes av voldtektsdelen av tiltalen har hatt et forhold.

– Bevisførselen vil vise at tiltalte og de fornærmede har avtalt og snakket om nok så heftig sex i forkant, sa hun.

Suspendert

Det var i desember 2019 at mannen ble siktet for forholdene. Han ble umiddelbart suspendert fra sin stilling.

Det har og er veldig tøft for ham å være tiltalt i en så alvorlig sak. Saken har videre vært under etterforskning i relativt lang tid, og det har naturlig nok vært en stor belastning, sier Reisvang.

Mannen er også tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg sex.

– Det har vært en enorm belastning for henne. Det er det ingen tvil om. Hun ser fram til å få forklart seg og få avslutning på saken, sier bistandsadvokat Janne Rebecca Fjelnseth, som representerer en av kvinnene.

– Det har vært en stor påkjenning. Både det som er omfattet av tiltalen, og at det har vært en langvarig etterforskning. Hun ser fram til å bli ferdig med saken, sier bistandsadvokat Nina Lunde som representerer en annen av de fornærmede kvinnene

Skal ha hatt seksuell kommunikasjon

I tillegg mener Spesialenheten at de kan bevise at mannen har brutt sin tjenesteplikt i forbindelse med at en kvinne skal ha ønsket å anmelde en voldtekt. Ifølge tiltalen skal mannen blant annet ha hatt en seksualisert kommunikasjon med kvinnen, og forsøkt å få henne til å si ja til å ha sex.

NRK har vært i kontakt med Spesialenheten for politisaker og aktor Kaja Løhren Borg. Hun ønsket ikke å kommentere saken før forhandlingene startet.

Kaja Løhren Borg og Kari-Anne Hille Valla aktorerer saken for Spesialenheten for politisaker.

Kaja Løhren Borg og Kari-Anne Hille Valla aktorerer saken for Spesialenheten for politisaker.

Foto: Frank Nygård / NRK

Bistandsadvokatene har begjært lukkede dører, noe forsvaret har motsatt seg. Tingretten har besluttet lukkede dører under deler av behandlingen, men pressen kan være til stede. Avgjørelsen er anket til lagmannsretten.

Flere saker mot politiansatte

Ved jevne mellomrom kommer det opp saker hvor ansatte i politiet må svare for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg sex. Senest i september ble en mann dømt for å ha hatt sex med tre sårbare kvinner. Dommen ble anket.

I 2018 ble en annen politimann på Helgeland tiltalt for å ha benyttet stillingen sin til å skaffe seg sex. Mannen ble i Hålogaland lagmannsrett dømt til åtte måneders fengsel.