NRK Meny
Normal

Politiet varslet råkjørerne om sine egne kontroller

I helga samles bilglade helgelendinger til Arctic Circle Raceway. På forhånd varslet politiet dem om at de ville holde mange kontroller i området.

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland

UP-sjef Knut Danielsen gikk før helga ut på Facebook og varslet om kontroller de ville ha på Helgeland.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I mange år har sommertreffet Arctic Circle Raceway i Rana vært plaget med råkjøring fra deltakere og publikum til og fra stevnet. I fjor ble 19 førerkort inndratt.

Før årets treff gikk UP-sjefen i Nordland selv ut og meldte fra om sine egne kontroller på en Facebook-side som varsler om politikontroller.

– Det er ikke sikkert at alle mine kolleger er enig i det, men jeg mener dette virker avskrekkende og forebyggende, sier Knut Danielsen, leder for Utrykningspolitiet i Nordland.

Han understreker at han ikke opplyste om hvor politiet ville stå, men at de generelt ville være svært aktive i forbindelse med arrangementet på Storforshei i Rana.

Tok 130 fartssyndere

Utrykningspolitiet har i helga satt inn ekstra mannskap i forbindelse med Arctic Circle Raceway, og ønsker å være mest mulig synlig langs veiene.

– Så lenge vi ikke røper hvor vi skal være, skjønner folk at oppdagelsesfaren er stor. Vår viktigste oppgave er å forebygge, sier Danielsen.

Fartsfesten på bilbanen utenfor Mo i Rana samler hver sommer tusenvis av fartsglade mennesker. Men mange av dem har slitt med å holde seg til fartsgrensene når de beveger til offentlige veier.

Arctic Circle Raceway

Arcitic Cicle Raceway samler hvert år tusenvis av bilglade mennesker.

Foto: Frank Nygård / NRK

På tross at politiet i år har varslet sin egen tilstedeværelse, er det flere som ikke klarer å holde seg til loven. Lørdag ble fire personer tatt for promillekjøring, og samtidig som Danielsen snakker med NRK, blir en fartssynder tatt. Likevel mener UP-sjefen at forholdene har blitt bedre.

– I 2011 var det fullstendig anarki, og vi skrev ut 131 forenklede forelegg. Siden da har vi vært godt til stede og stadig færre personer har kjørt for fort. Det viser at vår tilstedeværelse virker, sier UP-lederen.

Se NRKs reportasje fra 2012 om fartsfesten på Arctic Cirlce Raceway:

Video Sommertreff

Håper på færrest mulig beslag

Både lørdag og søndag denne helga holder politiet fartskontroller. Tradisjonelt har flest personer blitt tatt for høy hastighet søndag etter at arrangementet har blitt avsluttet.

– Ingen må bli overrasket hvis de ser oss etter stevnet i morgen, sier Danielsen.

– Får dere ikke tatt færre av verstingene når dere opplyser om kontroller på denne måten?

Det er en avveining. Vi ønsker naturligvis å plukke ut dem som tar stor risiko og setter andres liv i fare. Men når folk vet at oppdagelsesrisikoen er stor, fører det til et bedre trafikkbilde.

Hvor mange tror du dere har fratatt førerkortet når helga er over?

– Jeg håper på færrest mulig. Da har vi lyktes med å vise oss frem.