Skrev ut 131 forenkla forelegg

Utrykningspolitiet i Nordland skrev ut bøter til opp mot en million kroner i løpet av helga. – Har aldri opplevd lignende, sier politiet.

Fartskontroll i Bodø

– Vi ligger i gjennomsnitt på 10-12 beslaglagte førerkort på en uke i Nordland. Når vi da får 26 iløpet av ei helg, er det nedslående, sier Danielsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

Foto: Hilde Mangset Lorentsen
– At folk kjører slik at de setter andre og seg selv i stor fare er skremmende og nedslående, sier UP-sjef Knut Danielsen som aldri har opplevd lignende.

Beslagla 26 førerkort

I løpet av helga har UP i Nordland beslaglagt 26 førerkort, skrevet ut 131 forenklede forelegg for fartsovertredelser, pågrepet én promillekjører og skrevet ut fire anmeldelser for brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

– Bakgrunnen for kontrollene er at vi visste det skulle være et ACR-treff i Mo i Rana. Vi vet at det samles mange bilinteresserte folk der og ut fra tidligere erfaring vet vi at det kjøres hardt i og rundt dette treffet, sier Danielsen til NRK.no.

Kunne skrevet ut flere

Og UP-sjefen mener de kunne ha skrevet ut dobbelt så mange forelegg.

– På grunn av kapasitetsproblemer prioriterte vi å ta verstingene i skjulte kontroller. Kontrollene har både vært åpne og skjulte. Vi ønsket å ha fokus på de som tar høyest risiko i trafikken.

Danielsen mener dette viser at flere kontroller er nødvendig.

– Dette viser at vi må være ute på veiene for å få hastighetsnivået ned og for å skape trygge forhold for trafikantene, sier Danielsen som etterlyser flere ressurser for å forebygge ulykker.

Flest ungdommer

– Vi ligger i gjennomsnitt på 10-12 beslaglagte førerkort på en uke i Nordland. Når vi da får 26 iløpet av ei helg, er det nedslående.

Den største overtredelsen var 158 kilometer i timen. En fører ble målt til 142 km/t og føreren var beruset og hadde ikke førerkort. Førerkortet var beslaglagt i desember 2010 for promillekjøring.

– De fleste som er tatt er ungdommer som har vært, eller skulle ta del i sommertreffet til ACR.

– Beklagelig

Sommertreff er et årlig treff for flere tusen motorinteresserte på Artic Cirle Raceway som ligger ved Storforshei i Nordland.

– Vi synes selvfølgelig ikke noe om at folk kjører slik på veiene. Vi oppfordrer alle som kommer til treffene våre til å kjøre rolig og forsiktig til og fra. På arrangementene våre kan folk kjøre på banen, og det er der de skal prøve ut bilene sine. Vi mener det er tryggere å gjøre det i kontrollerte omgivelser, sier Øivind Østbø som er arrangør og informasjonsansvarlig for Sommertreff.

Arrangørene nekter adgang på arrangementet for enkelte hvis tips om råkjøring på vei kommer inn.

Video UP-kontroll utenfor Bodø

UP-kontroll utenfor Bodø