Småbarnsfamilier evakuert – politiet advarer: – Ikke gå nær sjøen

Et helt fiskevær utenfor Bodø er evakuert. I Lofoten har de boltet fast rorbuene med kjetting. Lørdag ventes springflo, orkan og 25 meter høye bølger.

Fredag ettermiddag ble alle innbyggerne på Givær i Bodø evakuert.

EVAKUERES: Emily Celine Kvarsnes ble i dag evakuert sammen med søsken og foreldrene.

Hele Nordland forbereder seg på det som kan bli ett av de verste uværene i manns minne. Ekstremværet «Ole» er ventet å nå Trøndelag, Nordland og Troms lørdag morgen med springflo, orkan og en bølgehøyde på opp til 25 meter.

Politiet høyner beredskapen og ber alle sikre bygg, båter, fortøyninger og løse gjenstander.

For første gang i historien har folket på øya Givær i Bodø kommune evakuert øya av frykt for havet.

– Det er uvanlig. Jeg har aldri hørt om at vi har måttet evakuere innbyggerne her ute, sier skipper på redningsskøyta «Skuld», Jostein Johansen.

Må forlate dyrene i fjøset

Her ute ligger husene så nært havet at de kan bli tatt av springfloa.

– Fjøset her ligger bare 2-3 meter over havet. At vi må dra, forstår jeg, men det blir tungt å forlate dyrene her, sier Olaug Olsen før hun slår av aggregatet som leverer strøm til bebyggelsen på øya.

Under ekstremværet «Berit» i fjor var bølgene borti fjøsveggen.

– Det er rart å måtte forlate når ingen er her og følger med på hva som skjer, sier Glenn Kvarsnes.

Ute på Givær må kua Solveig, kaniner, høns og et femtitalls sauer møte stormen alene. Innbyggerne på Givær er nå innlosjert på hotell i Bodø, der de får trygge og varme rom.

Torsdag ventes det springflo, orkan og en bølgehøyde på opp til 25 meter. I ettermiddag ble alle innbyggerne på Givær i Bodø evakuert.

REPORTASJE: Alle innbyggerne i Givær er evakuert av frykt for havet. Det ventes orkan og tjuefem meter høye bølger.

Politiet: – Ikke gå nær sjøen

Salten politidistrikt, Geir Ove Heir, Arne Hammer, Margrete Torseter

Politimester i Salten, Geir Ove Heir.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Politiets bekymring er særlig knyttet til plutselige kjempebølger som vil gjøre områder langs kysten som vanligvis er trygge til farlige steder å ferdes på.

– Evakueringen skjedde fordi vi frykter bølgene og vinden kan skade dem som bor der. Evakuering andre steder er også vurdert, men værprognosene tilsier ikke ytterligere evakuering, sier politimester i Salten, Geir Ove Heir til NRK.

Normalt trygge steder langs kystlinjen kan denne gangen være utsatt på grunn av monsterbølger.

– Vi frykter at folk tar seg ut mot sjøkanten for å ta bilder og video av uværet, og dermed utsette seg selv for fare. Monsterbølger på over 20 meter kan slå inn over land og dra personer ut i sjøen. Det kan være veldig farlig, og vi ber folk holde seg inne om de kan, sier Heir.

Politiet tar nå sine forholdsregler og høyner beredskapen i helga og har kontakt med alle aktører innen krise- og redningstjenesten. Alle tilgjengelige ressurser har fokus og prioritet på orkanen som er ventet inn til distriktet i løpet av lørdagen, heter det i en pressemelding fra Saltenpolitiet.

Laster Twitter-innhold

Bolter fast alt i Lofoten

Marion Frantzen, daglig leder Unstad camping

Marion Frantzen, daglig leder Unstad camping

Foto: John Inge Johansen / NRK

Politiet oppfordrer til å sikre bygg, båter, fortøyninger og løse gjenstander. På Unstad i Lofoten har de også tatt sine forholdsreglene før ekstremværet.

– Vi har tatt andre løsninger i bruk for å sikre at rorbuene blir stående. Vi har boltet dem fast. Det er eneste muligheten å være sikker på at det står trygt, sier daglig leder på Unstad camping, Marion Frantzen.

Betongfundamenter med nedstøpte kjettinger skal sørge for at de holder seg på landjorda når uværet kommer. Turistene er ombooket.​

 I Lofoten har de boltet fast rorbuene med kjetting.

BOLTER FAST: I Lofoten har de boltet fast rorbuene med kjetting.

Blir orkan styrke

Fredag kveld har været i Nordland vært vått og speilglatte veier fører til trafikale problemer. Både E6 og E12 har vært stengt helt eller delvis etter trafikkuhell og flere fergeavganger har vært innstilt.

For utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms varsler Meteorologisk institutt lørdag ettermiddag og kveld nordvestlig vind opp i 33 sekundmeter. Det tilsvarer orkan styrke på Beauforts skala. Vindkastene lørdag kan komme opp i 45 meter per sekund.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst- og fjordstrøk, heter det i varselet for Salten, Lofoten, Vesterålen og Troms.

Opp mot 25 meters bølger

Vindkast Sør-Norge Ole

Vindkast: Den sterke vinden følger Langfjella fra nord til sør.

Foto: MET

Gjennomsnittlig bølgehøyde vil bli opp i 12-14 meter i de nordlige delene av Nordland, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter. I Troms ventes enkeltbølger på 18-20 meter.

For Trøndelag ventes opp i sterk storm på 30 sekundmeter, med vindkast på 30-40 sekundmeter. Også Helgeland, Saltfjellet og Ofoten får tilsvarende uvær.

Det ekstreme været skyldes et kraftig lavtrykk i Norskehavet. Lavtrykket beveger seg videre østover, så natt til søndag avtar vinden.

Hever kraftberedskap

For ei drøy uke siden mørkla uvær store dere av Nord-Norge, og det gikk fem timer før de siste kundene fikk strømmen tilbake.

Når uværet igjen rammer, dobles beredskapen hos Troms Kraft, Hålogaland Kraft og Ymber i Finnmark, opplyser Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef.

Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer.

– Troms Kraft alene har et langt linjenett – tilsvarende strekningen fra Tromsø til Hawaii. Samlet er strømnettet i Troms 16.000 kilometer langt. Vi kan ikke forutsi verken om vi får noen strømbrudd, eller hvor eventuelle strømbrudd rammer. Det eneste vi kan gjøre er å øke beredskapen og gi gode råd, sier Åsmo.

Han oppfordrer folk til å ha ekstra belysning tilgjengelig, som stearinlys eller lommelykt, samt alternative varmekilder.

Laster Twitter-innhold

Sikre løse gjenstander

Bruk tiden før uværet kommer til å sikre løse gjenstander, tenk over hvor du parkerer bilen og sjekk at fortøyningene på båten din tåler en storm, lyder oppfordringen fra informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han mener nordmenn har noe å lære av hvordan amerikanerne forbereder seg på kraftig uvær.

– I USA er de vant med skikkelig uvær, og de er flinke til å forebygge skader og forberede seg før det slår til. Med stadig mer uvær innover Norge, har vi noe å lære der, sier informasjonssjefen.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.

Created by InfoDispatcher
Laster kart, vennligst vent...