NRK Meny
Normal

– «Ole» har krefter til å bli en ny «Berit»

Stormen «Berit» slo alle vannstandsrekorder, herjet og gjorde skader for nær 300 millioner kroner for fire år siden. – «Berit» bød på orkan, pålandsvind og fullmåne. «Ole» inneholder den samme ladningen, ifølge meteorologen.

Torsdag ettermiddag kom varselet om ekstremværet «Ole» fra Meteorologisk institutt. Ifølge meteorologene kan det blåse orkan flere timer i strekk.

– Det ventes vestlig og nordvestlig sterk storm, med økning til nordvestlig og nordlig orkan utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms lørdag ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Gunnar Nohr ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Reprise på stormen «Berit»?

Prognose for ekstremværet Ole

FRYKTER ORKAN: Denne prognosen for lørdag kl 16 viser at det er mulighet for vind av orkan styrke (lilla felt). Ifølge meteorologene kan det blåse orkan flere timer i strekk.

Foto: MET

Fullmåne gjør at ventes ekstremt høy vannstand og bølgehøyde opp i 12–14 meter, med enkeltbølger opp mot 22–25 meter, ifølge meteorologen.

– Tre døgn etter fullmåne blir det springflo. Det vil folk merke når det er full flo lørdag ettermiddag.

Meteorologen utelukker ikke at «Ole» kan nærme seg i styrke med orkanen «Berit», som herjet langs kysten i 2011.

– Det var kombinasjonen springflo, pålandsvind og orkan som sørget for de enorme ødeleggelsene under «Berit». Vi får denne kombinasjonen på lørdag også, sier Gunnar Nohr.

I Lofoten ble fem rorbuer røsket av grunnen og ført til havs og helikopterlandingsplassen på Værøy ble rasert.

«Berit» gjorde skader for 275 millioner kroner og sørget for at gamle vannstandsrekorder ble slått ned i støvlene flere steder langs kysten.

Ekstrem vannstand

Video Skader i Lofoten

Se skadene «Berit» gjorde i Lofoten i 2011.

– Ut fra prognosene vil vannstanden lørdag ikke ende helt opp på samme skyhøye nivå som «Berit». Men det er ikke langt unna. Jeg ser at Bodø vil ende på 312 centimeter.

Det er under rekorden under «Berit» på 413 centimeter (9 centimeter over den gamle rekorden fra 1979).

– Heller ikke lufttrykket ser ut for å bli like lavt som under «Berit». Prognosene viser et lufttrykk i Vesterålen på mellom 965-970, mens i Salten og på Helgeland vil trykket ligge på 975–980.

Nå råder meteorologen folk langs kysten å sikre løse gjenstander, båter og flytebrygger.

– Får vi en ny «Berit» kan det bli mange materielle skader.

– Når vil uværet gi seg?

– Det blir dårlig vær på søndag også. Men den kraftigste vinden vil minke gradvis i løpet av natt til søndag til nordvestlig kuling. Uværet er knyttet til bygevær og da er det på kysten og ytre strøk det vil bli verst. Det vil blåse gradvis mindre jo lenger inn i landet du kommer, sier meteorologen.

Animasjon og forklaring av hvordan lavtrykket beveger seg mot Norge og fraktes av jetstrømmen.

Her kan du se og høre hvordan statsmeteorolog Unni Orten Thomsen forklarer hvordan jetstrømmer gir nye krefter til ekstremværet Ole.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.