Slik forbereder du deg til ekstremværet

Ekstremværet «Ole» er på vei og Metrologisk institutt melder om vind opp i orkan styrke og kjempebølger som kan bli opp til 25 meter høye. Da er det viktig å forberede seg.

I Nordland er det i Vesterålen og Lofoten at været er ventet å bli verst lørdag.

FORHOLDSREGLER: I Nordland er det i Vesterålen og Lofoten at været er ventet å bli verst i morgen. Her er en campingvogn tatt av vinden under ekstremværet Kyrre i Vågan i fjor.

Ekstremværet er ventet å nå Trøndelag, Nordland og Troms lørdag morgen. Meteorologisk institutt anbefaler folk å holde seg inne.

Rydd opp og fest løse gjenstander

Båten Karl Anders har fått problemer i havna på Melbu

Båten Karl Anders fikk problemer i havna på Melbu under stormen Kyrre

Foto: Bjørn Eide

Både politi og forsikringsselskaper oppfordrer både bedrifter og privatpersoner til å rydde og sikre bygg, båter, fortøyninger og løse gjenstander.

– Der hvor det er praktisk mulig, bør fritidsbåter tas opp av sjøen og sikres godt på land. Går ikke dét, sjekk at båten er godt fortøyd. Har man for eksempel naust eller lagerlokaler som ligger utsatt til nær sjøen, kan det være lurt å flytte det som er av verdi inni til et sikrere sted for minimere skadene, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

Sikre trampoliner og utemøbler for de kraftige vindkastene, og tjor dem godt fast, lyder oppfordringen.

Pass deg for havet

Store bølger

Bølgene kan bli opp mot 25 meter høye.

Foto: Sigve Kvamsdal / NRK

Politiets bekymring er særlig knyttet til plutselige kjempebølger som vil gjøre områder langs kysten som vanligvis er trygge til farlige steder å ferdes på.

De mellom 16 og 19 personene i øysamfunnet Givær i Vestfjorden, ble fredag evakuert av frykt for springflo.

– Vi frykter at folk tar seg ut mot sjøkanten for å ta bilder og video av uværet, og dermed utsette seg selv for fare. Bølger på over 20 meter kan slå inn over land og dra personer ut i sjøen, sier politimester i Salten, Geir Ove Heir.

Forbered deg på dekningsbrudd

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

– Vi styrker bemanningen, og har gjennomgått både rutiner og beredskapsutstyr for å stå så godt rustet som mulig, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Foto: Thomas Sommerset / NRk

Telenor hever beredskapen for å være rustet for ekstremværet «Ole». Selskapet frykter at ekstremværet vil kunne slå ut strøm- og teleinstallasjoner, og de styrker bemanningen for å stå så godt rustet som mulig.

Dette kan du gjøre:
I nødssituasjoner der mobil eller fastnettet er utilgjengelig, kan du forsøke å ta ut SIM-kort eller omstarte mobiltelefonen uten å taste PIN-kode. Mobilen vil da automatisk søke etter andre nett som kan være operative i området slik at du kan ringe 112. For at dette skal fungere må annet nett være tilgjengelig.

Forbered deg på strømbrudd

Strømbrudd

Mørklagt Tromsø sentrum torsdag i forrige uke.

Foto: Pål Hansen / NRK

Torsdag 29. januar ble store deler av Nord-Norge rammet av strømbrudd i flere timer. Fylkesmann i Troms, Bård M. Pedersen, understreket i ettertid at strømbruddet minner oss om hvor sårbare vi egentlig er.

– Sørg for å ha ekstra belysning, eksempelvis stearinlys, lommelykter eller andre lyskilder. Gjør klar alternative oppvarmingskilder, eksempelvis ved eller parafinovn. Finn frem en batteriradio, og lad opp mobiltelefonene. De som har aggregater, og særlig kunder med særskilte strømbehov, oppfordres til å sjekke disse, sier Arvid Åsmo, kraftforsyningens distriktssjef.

Ikke opphold deg på fjellet

Vindkast Sør-Norge Ole

Vindkast: Den sterke vinden følger Langfjella fra nord til sør.

Foto: MET

Ifølge meteorolog Rafael Escobar Løvdahl skal det blåse full storm i fjellet i Sør-Norge på lørdag. På de høyeste toppene, hvor det ikke er folk, kan det blåse orkan. I tillegg kommer det snø.

– Det vil rett og slett være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at alle veiene blir stengt. Å dra på hytta for å stå på ski er ikke noen god ide, sier Løvdahl.