Hopp til innhold

Oljenæringa spår 2700 nye jobber i nord

– Da vi leste tallet ble vi stumme. Og dette jobbtallet et konservativt anslag. Offshoreeventyret er startet i nord, sier direktør Kjell Giæver i Arctic Petro.

Kjell Giæver

FLERE TUSEN NYE JOBBER: I løpet av de neste 16 årene vil arbeidsmarkedet i nord bli preget av en betydelig vekst i petroleumsnæringen, ifølge direktør Kjell Giæver i organisasjonen Arctic Petro.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I løpet av de neste 16 årene vil arbeidsmarkedet i nord bli preget av en betydelig vekst i petroleumsnæringen, ifølge organisasjonen Arctic Petro.

I rapporten Petro Foresight 2030 som nettopp ble lansert, ligger det an til en mangedobling av aktiviteten i nord i løpet av de nærmeste årene.

– Dette er starten på en historisk tid i nord, med tusenvis av nye attraktive arbeidsplasser i Nord Norge.sier direktør Kjell Giæver i Petro Arctic.

Åtte nye felt

Flere scenarier blir presentert i rapporten, og i basisscenario kommer det fram en økning på åtte nye feltsenter i nord i løpet av de neste 16 årene.

– Tre av disse feltene er relativt sikre. Goliat, Aasta Hansteen og Johan Castberg.

For å komme fram til de nye offshore-jobbene har Arctic Petro brukt måltallet for å bemanne plattformer, støttefartøy samt bore- og leteaktivitet på disse feltene.

– Så dette er relativt sikre tall, sier Giæver til NRK.no.

– Vil forandre samfunnet

Tidligere har ulike analyser spådd 5000 og opp mot 13.000 nye jobber. Arctiv petro har kun analysert hvor mange offshore-arbeidsplasser som vil havne i nord.

– I tillegg kommer jobbene som kommer rundt aktiviteten på land, sier Giæver.

Men for å jobbe i olje- og gassnæringen må man som kjent ikke bo i landsdelen. Allerede pendler store mengder folk mellom sør og nord, og det er allerede kjent at Stavanger ruster opp og bygger ut store boligområder for folk som skal bli framtidas oljearbeidere i nord.

Men Kjell Giæver velger å ikke være pessimist.

– Denne næringa fungerer slik at man også er avhengig av arbeidskraft som bor nært installasjonen. Over år har vi sett at olje- og gassnæringa har endret det norske samfunnet. På Vestlandet, og spesielt i Rogaland flytter folk fra hele landet dit fordi det er der jobbene finnes.

Giæver ser ikke bort fra at dette kan skje i Nord-Norge også.

– Det er ei spennende tid vi er inne i. Innen 2030 kommer altså flere tusen nye arbeidsplasser til Nord-Norge. avslutter han.