Oteren Oskar har blitt familiens kjæledegge

På Kjerringøy har en oter gjort seg til venns med lokalbefolkningen. – Han biter ikke. Han er veldig forsiktig, men han har jo ganske store tenner, sier matfaren.

Oteren Oskar

– Til slutt begynte vi å mate Oskar fra hånden. Da ble han mer opptatt av å være flink. Han var litt vill til å begynne med, men så kom han inn etter hvert. Der legger han seg fint ned på gulvet og venter til jeg henter til han, forteller matfar Kolbjørn Johannes Kolberg.

Foto: Rune Kolberg

– Det startet vinteren for to-tre år siden. Da oppdaget jeg oteren utenfor vinduet på baksiden av huset, og kastet ut en fiskekake til han, forteller Kolbjørn Johannes Kolberg til NRK.

Oteren Oskar ble tryggere, og ble mer og mer en venn for Kolberg.

– Hver morgen kommer han og vil ha litt å spise, sier Kolberg, som forteller at oteren Oskar har lært seg forskjellige metoder for å sikre mat og kos.

Håndmates med fiskekaker

– Det er en skyvedør på baksiden og den gnikker han med labbene på for å gi beskjed om at han er der. Han har funnet ut av det, sier Kolberg ler.

Til å begynne med ble maten kastet ut til den lille oteren som stod utenfor huset, men etter ei stund kom både menneske og oter nærmere hverandre.

– Til slutt begynte vi å mate Oskar fra hånden. Da ble han mer opptatt av å være flink. Han var litt vill til å begynne med, men så kom han inn etter hvert. Der legger han seg fint ned på gulvet og venter til jeg henter til han.

Men det er ikke til å stikke under en stol at det å ha et vilt dyr i hus og hjem kan by på utfordringer. Blant annet er oteren kjent for å ha kraftige klør og skarpe tenner.

(artikkelen fortsetter under)

Oteren Oskar

– Her om dagen fikk han svinestek, men han synes fiskekaker er best, forteller Kolberg.

Foto: Rune Kolberg

– Før han får mat må han legge seg helt flat

– Oskar biter ikke. Han er veldig forsiktig, men han har jo ganske store tenner. Det ser vi når han tar imot fiskekakene vi mater ham med. Han er veldig forsiktig og passer på å ikke komme borti hånden min. Det skjønner han, forklarer Kolberg.

Oteren lever hovedsakelig av fisk, krabber, kreps og frosk ute i naturen, men Oskar har fått sansen for menneskemat.

– Her om dagen fikk han svinestek, men han synes fiskekaker er best. dør han får mat må han legge seg helt flat. Det har jeg lært ham, forteller matfar Kolberg.

– Oscar er en dame

Oteren Oskar

Matfar Kolbjørn Johannes Kolberg sier at Oskar foretrekker å fange sin egen mat når været er fint.

Foto: Rune Kolberg

Og Oskar er ikke en oter som glemmer fort. Når familien Kolberg reiser på ferie til Gran Canaria om vinteren er oteren fast velkomstkomité når de returnerer.

– Vi var der i tre måneder i fjor og i år, men da vi kom tilbake dukket han opp etter noen timer. Han følger med, og det har skjedd flere år nå. Det er ingen forpliktelser. Det er koselig å ha et sånt husdyr.

– Men Oskar burde vel egentlig ikke hete Oskar?

– Etter omtrent et år dukket han opp med en unge og den har nå blitt større enn mora, så da skjønner vi at det ble feil med Oskar. Oskar er en dame.

Hør radiosaken under:

Kan forutse været ut fra oter-besøk

– Hva er navnet på avkommet da?

– Det har vi ikke gitt noe navn. Når det ble feil første gangen tør vi ikke utfordre skjebnen på nytt, sier Kolberg.

Men når NRK er på besøk på Kjerringøy utenfor Bodø, har Oskar utsatt sitt besøk. Kolberg forteller at besøkene er avhengig av hvordan været er utenfor.

– Det er sjeldent at han hopper over, men det er godt vær på sjøen, så da trives han kanskje med å fiske selv. Er det dårlig vær kommer han innom to-tre ganger om dagen, avslutter Kolbjørn Johannes Kolberg.