Hopp til innhold

Mann på havet, vindkast tok arbeidsbrakke og flere hundre uten strøm

Årets første høststorm traff for alvor truffet kysten av Nordland tirsdag. Verst var det på Helgeland hvor 1500 mennesker mistet strømmen. I Svolvær i Lofoten ble en mann tatt av en bølge og på Helgeland blåste ei arbeidsbrakke på sjøen.

Stormen som har herjet i dag, tok med seg denne arbeidsbrakka på sjøen i Kilboghamn.

Årets første høststorm traff for alvor Nordland tirsdag ettermiddag.

Det resulterte i en rekke fergeinnstillinger og en russisk isbryter i havsnød. Også store deler av Helgeland ble uten strøm.

– Vi har hatt ekstremt vær, som igjen fører til en del nedfall av skog over linjene. Det har ført til strømbrudd flere steder, sier Eivind Mikalsen som er konsernsjef i Helgelandskraft.

Mann tatt av en bølge

I Svolvær i Lofoten, ble en mann tatt av en bølge på moloen ved Svinøya. Mannen ble plukket opp av redningsskøyta, nedkjølt og med skader i en arm, opplyser politiet i Nordland.

Ved Vallsjøen på Vega i Nordland er det målt vindkast på 34 meter per sekund. Lenger nord, på Reipå, er det målt 35 meter per sekund.

Havari på oppdrettsanlegg

Bu flyr på havet i stormen i Kilboghamn i Nordland

Ei arbeidsbrakke som sto på hjul i fergeleiet i Kilboghamn i Rødøy ble tatt av et kraftig vindkast og kastet ned i fjærsteienene.

Foto: Leif-Jarle Jensen

På øya Lovund var vindkastene ekstra kraftig i ettermiddag. Oppdrettsselskapet Lovundlaks ble rammet av havari på et anlegg på Kveitholmen.

Lovundlaks har varslet Fiskeridirektoratet om at det kan ha rømt laks under havariet.

Vinkastene førte også til at fisk blåste på land i Vassviak på Lovund.

I Kilboghamn i Rødøy blåste ei arbeidsbrakke som sto parkert i fergeleiet på havet. Vogntogsjåfør Leif-Jarle Jensen filmet da brakka ble tatt av vinden og rullet ned i fjærsteiene.

– Jeg trodde aldri den skulle gå rundt, sier yrkessjåføren til NRK.

Trafikken rammet

Torsk blåste på land i uværet på Lovund

FLYGEFISK: Det blåste så kraftig på øya Lovund i dag at en torsk blåste på land i Vassvika i uværet i dag. Her snuser hunden Malvin på fisken.

Foto: Julianne Fjellgaard Johansen

En rekke fergeavganger er satt på vent eller er innstilt. Det gjør at kraftselskapet ikke kommer seg ut til en rekke steder i distriktet med mannskap og utstryr.

– Tidligere i dag har 1500 vært uten strøm. Det jobbes godt av mannskap, og flere steder er strømmen nå tilbake, sier Mikalsen.

Rundt klokken 14 i dag står fortsatt 300-400 på Helgeland uten strøm, opplyser Mikalsen.

Elever på Kråkenes Fyr

Elever sto på Kråkenes Fyr og fikk oppleve stormen, spesielt i håret.

Foto: Oda Elise Svelstad / NRK

Oransje farevarsel

Det er meldt om oransje farevarsel langs Helgelandskysten i Nordland i dag. Det er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden.

«Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader», kan man lese om dette (se faktaboks).

– Oransje nivå er nivået under ekstremvær. Vi har hatt oransje farenivå to ganger i år i Nordland, og begge ganger ble det en del skader, forteller vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen.

Bilder av reporter i vinden. Store bølger på hav og flagg som blafrer i vinden.

NRK-reporter Ole-Christian Olsen slåss mot stormen i Brønnøysund.

Ifølge meteorologen kommer uværet til å øke fram til 1-2-tiden på dagen. Da vil stormen minke nord i fylket, men fokusere på sørlige strøk i Brønnøysund og til dels innover land på Helgeland.

– Nå venter vi full storm inn mot kysten av Helgeland med vindkast opp i 35–40 meter per sekund. Det blir verst midt på dagen i dag. Da ligger vinden på vestlig retning. Stormen vil vare fram til 17-tiden, og da vil den gå over til kuling, sier Samuelsen.

Kraftig vind på Helgelandsbrua

Det varslede stormen har begynt å gjøre seg gjeldende i Nordland. Helgelandsbrua er stengt i perioder og vindkastene viser over 25 meter i sekundet. Ifølge statsmeteorolog Pernille Borander vil uværet ta seg kraftig opp midt på dagen.

Foto: Statens vegvesen
Laster Twitter-innhold

Kan bli dårlig sikt

Allerede har det vært full storm på Værøy og Røst, samt Myken i Nordland. Det har nå roet seg i disse områdene, men vinden vil om ikke lenge få sitt høydepunkt ved Brønnøysund, ifølge Eirik Samuelsen.

– Vinden følger lavtrykksbanen, og det er vindretningen som bestemmer hvordan det blir. Vindstyrken vil som sagt være 35–40 meter i sekundet langs Helgeland, spesielt områdene Brønnøysund og sørover til fylkesgrensen til Trøndelag ved Tosenfjorden og Vikna.

Uværet bringer med seg store mengder nedbør, som i varierende grad kan påvirke sikten langs de store veiene i fylket.

Eirik Samuelsen

Statsmeteorolog Eirik Samuelsen.

Foto: NRK

– Langs E6 kan det bli dårlig sikt, og vi kan noen steder får sluddbyger før det går over til regn utover dagen. Vi snakker 50–100 millimeter nedbør alt ettersom hvor man bor i fylket.

Høye bølger på havet

Store vindstyrker vil også føre til høye bølger langs kysten, og bølgene kan komme opp mot en 11–12 meter.

– Det er pålandsvinden som gjør at det blir høye bølger, sa meteorolog Pernille Borander tidligere i morges.

Fylkesberedskapssjef i Nordland, Asgeir Jordbru anbefaler folk å ta forholdsregler; sjekke fortøyninger og sikre løse gjenstander.

– Konsekvenser vil bli forsinkelser og innstilte fergeavganger. Det blir vanskelige kjøreforhold, og folk må ta seg god tid i trafikken. Jeg anbefaler å rydde inn løse gjenstander. Så er vi i beredskap hvis det skulle skje noe utover dagen.

Jevn trafikk av lavtrykk

Årsaken til uværet er lavtrykkspassasjer som kommer sørvestfra. Samtidig som det er høytrykk lenger sør på kontinentet.

Geir Bøyum

Geir Bøyum ved Meteorologisk institutt.

Foto: Bård Gudim / Meteorologisk institutt

– Det fører til at vi får en jevn trafikk av lavtrykk inn mot oss, sa meteorolog Geir Bøyum til NRK på mandag.

Utover uka blir været urolig.

– Lavtrykkene kommer og går. Vi får kuling resten av uka. Vi ser først en bedring inn mot lørdagen.

De som bor østafjells, er heldige ved at de er bak fjellene og endelig får noen tørre dager, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Lavtrykkene står i kø

Lavtrykkene står i kø denne uka, forteller meteorologen.

Foto: Skjermdump fra earth.nullschool.net