Ønsker nordnorsk lobbykontor i Oslo

Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Tor-Arne Strøm mener Nord-Norge må etablere et eget lobbykontor i Oslo. – Bortkasta penger, mener partikollega.

Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Tor-Arne Strøm

Etter at landsdelsutvalget ble lagt ned i 2011, trenger Nord-Norge et eget lobbykontor i Oslo for å fronte landsdelen, mener Strøm.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Den nordnorske stemmen er borte etter at landsdelsutvalget ble lagt ned, sier Strøm.

Den tidligere stortingsrepresentanten hadde tre perioder på Stortinget før han gikk tilbake til jobben i Fellesforbundet. Han mener Nord-Norge blir for lite synlig overfor makta i hovedstaden.

Savner felles stemme

Etter at landsdelsutvalget ble lagt ned i 2011, trenger Nord-Norge et eget lobbykontor i Oslo for å fronte landsdelen, mener Strøm.

– Vi ser i media og andre steder at det er gode tanker for Nord-Norge, men det skjer ikke noe konkret. Det taper hele Nord-Norge på. Da må vi samle kreftene, sier Tor-Arne Strøm til NRK.

Han viser til Østlandssamarbeidet som er en samarbeidsorganisasjon for de åtte fylkeskommunene på Østlandet.

– Jeg tror vi må se på muligheten for å få en sterk sammensetning av flere elementer i et slikt kontor. Når vi har et kontor i Brussel, er det viktig at vi har et i Oslo der makta ligger.

Uenig partikollega

Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap)

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Men forslaget blir slaktet av en partikollega.

– Det er på mange måter penger ut av vinduet. Å ansatte profesjonelle lobbyister er ikke en god ide. Dette er et ansvar vi politikere skal ha, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap).

Selv om han er meget skeptisk til et lobbykontor, sier han at det jobbes med å erstatte landsdelsutvalget.

– Det som har manglet de siste årene er å få formalisert dette. Vi prøver nå å få på plass en arena der vi møtes for å samarbeide. Vi håper at det vil være oppe å gå i løpet av året.

Han er enig med Strøm i at samarbeidet mellom de tre nord norske fylkene må styrkes.

– Det viktigste er at fylkene blir bedre til å jobbe sammen og koordinere seg. Det dreier seg først og fremst om de store og viktige sakene fremover. Utvikling av marin sektor, mineralnæring, olje og gass, slik at Nord-Norge får en god andel av utviklingen.