NRK Meny
Normal

Landsdelsutvalget slår sprekker

– Skandaløst og ødeleggende. Det er reaksjoner fra en rekke nordlandske stortingspolitikere etter at også Finnmark i går valgte å bryte ut av Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag (LU).

LU oppløses

LU er i oppløsning og Troms fylke får mye av skylden for at dette skjer. Fylkespolitiker i Troms Pia Svensgaard (AP) var glad for at Troms fylke trakk seg. Odd Eriksen (AP) syns det er trist

Foto: NRK

Tidligere i år valgte Troms fylke å trekke seg fra Landsdelsutvalget (LU), og i går bestemte Finnmark seg for å gjøre det samme.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, var ikke fornøyd med at de måtte trekke seg.

– Jeg ønsket ikke at Finnmark fylkeskommune skulle melde seg ut. Det er dessverre skapt en situasjon der Troms er utmeldt, og vi ønsker å fortsette et samarbeid med Troms, sier han.

LU er et regionalpolitisk organ for de fire nordligste fylkeskommunene og ble stiftet i 1974. Lang avstand til hovedstaden gjorde at landsdelen skulle samle kreftene og bli en stemme fra nord.

Lokaliseringsstrid

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, mener Finnmark måtte trekke seg etter at Troms gjorde det.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK
Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen (SV) er utrolig skuffet over Troms Fylke.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn
Arbeiderparti-politiker Tor Arne Strøm fra Rana

Tor Arne Strøm (AP) mener det er skandaløst og mener fylkene må finne en løsning.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Grunnen til at Troms meldte seg ut skal være at lokalet til LU ligger i Bodø.

Stortingsrepresentant for AP, Tor Arne Strøm, kan ikke skjønne hvorfor dette har skjedd.

– Jeg syns det er skandaløst, fordi dette vil svekke det nordnorske samarbeidet. Uansett hvordan samarbeidskonstulasjonene blir, er det verken en bra sak for Nordland eller Nord-Trøndelag, sier Strøm.

Hvis bruddet er skyldes lokalisering, blir han skremt.

– Hvis det er snakk om at dette er en lokaliseringsstrid syns jeg det gjør galskapen bare enda verre. Det må bli slutt på disse kretsmesterskapene mellom de store byene i Nord-Norge. Nå må de godta at kontoret skal ligge i en av de store byene, enten det er Bodø, Tromsø, Hammerfest eller Kirkenes. Man bør se til Stortinget hvor vi har et utrolig godt samarbeid tverrpolitisk i Nord-Norge, sier Tor Arne Strøm.

Troms får ta skylda

Stortingsrepresentant i SV, Geir-Ketil Hansen, mener dette er trist for hele landsdelen.

Jeg syns det er forferdelig trist og et stort nederlag for Nord-Norge. Man settes flere tiår tilbake tid, så dette er skuffende, sier Hansen.

Han mener konsekvensen kan bli fatal i politiske saker.

– Konsekvensen er at landsdelen ikke har en samlet arena der de kan stå sammen. Nord-Norge er i en alvorlig politisk situasjon. Det er bare når vi står samlet at vi kan få fram meningene våre på Stortinget.

Hansen mener Troms fylke er ansvarlig for splittelsen.

– Det er Troms som har startet denne debatten, så de får ta mye av skylda for at dette skjer. Man er nå nødt til å finne nye løsninger. Jeg kan ikke se noe annet alternativ enn at Nord-Norge må finne tilbake til hverandre og lage et sterkt kollektiv, avslutter Geir-Ketil Hansen.

Hva nå?

De kritiske røstene stopper ikke her. Sps Janne Sjelmo Nordås.

– Jeg har tidligere uttalt meg veldig kritiske til de valg Troms har gjort. Jeg spør meg: Hva er nå alternativene sett fra Troms og Finnmark?