NRK Meny
Normal

Landsdelsutvalget slår sprekker

– Skandaløst og ødeleggende. Det er reaksjoner fra en rekke nordlandske stortingspolitikere etter at også Finnmark i går valgte å bryte ut av Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag (LU).

LU oppløses

LU er i oppløsning og Troms fylke får mye av skylden for at dette skjer. Fylkespolitiker i Troms Pia Svensgaard (AP) var glad for at Troms fylke trakk seg. Odd Eriksen (AP) syns det er trist

Foto: NRK

Tidligere i år valgte Troms fylke å trekke seg fra Landsdelsutvalget (LU), og i går bestemte Finnmark seg for å gjøre det samme.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, var ikke fornøyd med at de måtte trekke seg.

– Jeg ønsket ikke at Finnmark fylkeskommune skulle melde seg ut. Det er dessverre skapt en situasjon der Troms er utmeldt, og vi ønsker å fortsette et samarbeid med Troms, sier han.

LU er et regionalpolitisk organ for de fire nordligste fylkeskommunene og ble stiftet i 1974. Lang avstand til hovedstaden gjorde at landsdelen skulle samle kreftene og bli en stemme fra nord.

Lokaliseringsstrid

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, mener Finnmark måtte trekke seg etter at Troms gjorde det.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK
Geir-Ketil Hansen

Geir-Ketil Hansen (SV) er utrolig skuffet over Troms Fylke.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn
Arbeiderparti-politiker Tor Arne Strøm fra Rana

Tor Arne Strøm (AP) mener det er skandaløst og mener fylkene må finne en løsning.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Grunnen til at Troms meldte seg ut skal være at lokalet til LU ligger i Bodø.

Stortingsrepresentant for AP, Tor Arne Strøm, kan ikke skjønne hvorfor dette har skjedd.

– Jeg syns det er skandaløst, fordi dette vil svekke det nordnorske samarbeidet. Uansett hvordan samarbeidskonstulasjonene blir, er det verken en bra sak for Nordland eller Nord-Trøndelag, sier Strøm.

Hvis bruddet er skyldes lokalisering, blir han skremt.

– Hvis det er snakk om at dette er en lokaliseringsstrid syns jeg det gjør galskapen bare enda verre. Det må bli slutt på disse kretsmesterskapene mellom de store byene i Nord-Norge. Nå må de godta at kontoret skal ligge i en av de store byene, enten det er Bodø, Tromsø, Hammerfest eller Kirkenes. Man bør se til Stortinget hvor vi har et utrolig godt samarbeid tverrpolitisk i Nord-Norge, sier Tor Arne Strøm.

Troms får ta skylda

Stortingsrepresentant i SV, Geir-Ketil Hansen, mener dette er trist for hele landsdelen.

Jeg syns det er forferdelig trist og et stort nederlag for Nord-Norge. Man settes flere tiår tilbake tid, så dette er skuffende, sier Hansen.

Han mener konsekvensen kan bli fatal i politiske saker.

– Konsekvensen er at landsdelen ikke har en samlet arena der de kan stå sammen. Nord-Norge er i en alvorlig politisk situasjon. Det er bare når vi står samlet at vi kan få fram meningene våre på Stortinget.

Hansen mener Troms fylke er ansvarlig for splittelsen.

– Det er Troms som har startet denne debatten, så de får ta mye av skylda for at dette skjer. Man er nå nødt til å finne nye løsninger. Jeg kan ikke se noe annet alternativ enn at Nord-Norge må finne tilbake til hverandre og lage et sterkt kollektiv, avslutter Geir-Ketil Hansen.

Hva nå?

De kritiske røstene stopper ikke her. Sps Janne Sjelmo Nordås.

– Jeg har tidligere uttalt meg veldig kritiske til de valg Troms har gjort. Jeg spør meg: Hva er nå alternativene sett fra Troms og Finnmark?

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.