Margareth Øverland ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet håper at sitkagran kan brukes i fremtidens laksefôr.
Foto: NMBUSkogressursene våre kan bli fremtidens laksefôr, mener professor Margareth Øverland ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Det er foretatt flere vellykkede forsøk på å ta i bruk barskog som fôr til oppdrett av fisk.
I dag henter oppdrettsbransjen soyaproteiner fra Brasil. Det er ikke utenkelig at dette snart kan byttes ut med biomasse fra sitkagran fra skogen på for eksempel Helgeland, sier Øverland.
– Et av hovedmålene til prosjektet vi jobber med, er å erstatte vår fôrimport med norske fôrvarer. Bruk av gran i fôrproduksjon er noe av det vi håper å få til for å nå den målsettingen.
- Les også:
- Les også:
– Store ressurser
Landbrukssjef Hans Løvmo i Alstahaug.
Foto: Harald Krogtoft / NRKDet er utfordringa med å skaffe nok fôr til en stadig voksende oppdrettsnæring som er utgangspunktet for forskninga som Øverland er i gang med. Så langt viser resultatene at det er fullt mulig å bruke den norske skogen til fôrproduksjon.
Landbrukssjef Hans Løvmo i Alstahaug mener skogbruket på Helgeland bør se mulighetene som dette prosjektet gir.
– I Nordland har vi store ressurser både til lands og til vanns. Spesielt Helgeland er et område hvor man bør se på nye anvendelsesmuligheter på skogsiden, sier han.
Løvmo forteller at mange langs kysten irriterer seg over sitkagrana i dag. Naturvernere mener grana ødelegger naturen.
– At sitkagran kan ende opp som fôr hos laks er utvilsomt et prosjekt som vekker oppsikt.
- Les også:
Denne grana kan bli fiskefôr i fremtiden.
Foto: Bernt-Håvard ØyenStort potensial
Prosjektet går under navnet «Foods of Norway», og har så langt høstet stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Store industribedrifter og fôrprodusenter er med i prosjektet. Går alt etter planene kan fôr fra skogen tas i bruk om en ti års tid, mener professor Margareth Øverland.
UTBREDT LANGS KYSTEN: Kommuner i Norge hvor sitkagran og lutzgran er plantet. Samlet utgjør arealet med sitkagran og lutzgran i Norge ca. 550 km2. Kart: Skog og landskap (via Artsdatabanken).
Foto: Artsdatabanken– Vi jobber med gran, men det er mulig å bruke andre typer treslag også. Min hypotese er at laksen vil smake bedre med denne type fôr, sier hun.
Hun påpeker at man selvsagt må ta ut en hogst som er basert på bærekraftighet.
– Cirka halvparten av landarealet i Norge består av skog. Så potensialet er stort.
– Kan dette bli fôr til andre dyr enn laks også?
– Ja, det er snakk om at dette kan bli fôr til dyr på land også, avslutter Øverland.
- Les også:
- Les også: