Oljemotstandere i nord: – Frp mer ærlig enn Ap

– Fremskrittspartiet skal ha for å være åpne og ærlige om at de ønsker oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Arbeiderpartiet mener det samme, men vil ikke si det høyt, mener Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Silje Lundberg, nyvalgt leder i Natur og Ungdom

NEI TIL OLJE: Silje Lundberg i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener Fremskrittspartiet står for en politikk som er direkte skadelig for livsgrunnlaget vårt. – Men de skal ha for å være åpne og ærlige om sine standpunkter, sier hun.

Foto: Line Lønning /Natur og Ungdom

Valglogo

Oljemotstanderne har så langt klart å hindre stortingsflertallet i å åpne den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet, men når denne stortingsperioden er over om to år vil Frp gjøre alt de kan for at områder som i dag er fredet av politiske avtaler, åpnes for petroleumsvirksomhet.

Det slo partileder Siv Jensen fast under et seminar på Litteraturhuset mandag kveld. Frps oljeminister Tord Lien hadde samme budskap da han møtte næringslivet i Bodø i går.

– Den krevende situasjonen i petroleumsindustrien gjør det mer aktuelt å få tilgang på de veldig attraktive områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sa Lien til NRK.

– Driver dobbeltkommunikasjon

Oljeminister Tord Lien i Bodø

HISSIG PÅ OLJE: – Det er nødvendig å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, for å gi oljebransjen tilgang på nye letearealer. Det sa olje- og energiminister Tord Lien da han møtte næringslivet i Bodø. Her sammen med Bodø-ordfører Ole Hjartøy (H).

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland mener Fremskrittspartiet med sine uttalelser skaper usikkerhet og bedriver dobbeltkommunikasjon.

– Tord Lien er veldig tydelig på at vi må få i gang oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Samtidig har vi en regjering som sier at det skal vi ikke. Dette er oppskriften på å skape usikkerhet rundt hva som kommer til å skje i regionen vår, mener fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland.

– Men hva mener egentlig Arbeiderpartiet om Lofoten og Vesterålen?

– Vi har et veldig tydelig vedtak på at vi ønsker ei konsekvensutredning. Vi vil vite om det er økonomisk, teknologisk og miljømessig forsvarlig å ha den type aktivitet. Når denne kunnskapen er på plass, kan man ta en beslutning om å gå videre eller legge ballen død, sier Norvoll.

– Ap skjuler budskapet sitt

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) sier Ap ikke har tatt stilling til oljevirksomhet i Lofoten. – Vi vil aldri si ja dersom det kommer i konflikt med fiskeriene, sier han.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Silje Lundberg i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja blir oppgitt over måten Arbeiderpartiet argumenterer.

– Ap forsøker å framstå som de ansvarlige her, men det er dem som driver med dobbeltkommunikasjon. De forsøker å få det til å høres ut som om vi faktisk trenger mer kunnskap før vi kan ta stilling. Men kunnskapen ligger der, dersom de bare hadde giddet og lese den, sier Lundberg.

Da har hun mer sansen for Fremskrittspartiets argumentasjon.

– De spiller med åpne kort og er ærlige på hva de mener, sier Lundberg.

Ruster til kamp

Folkeaksjonen mobiliserer nå foran høstens lokalvalg, og skal arrangere flere folkemøter i Lofoten og Vesterålen.

– I tillegg skal vi hjelpe velgerne til å stemme på de riktige politikerne. Vi vil synliggjøre hvem i Ap, Frp og Høyre som er motstandere, slik at velgerne krysse av på den kandidaten man vil gi en ekstra stemme, sier Lundberg.