NRK Meny
Normal

Oljeindustrien manipulerte med tall

Oljeindustrien har bevisst manipulert med tall for å påvirke folk i Nord-Norge til å si ja til oljeleting. Det sier leder i folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen, Gaute Wahl.

Det er vakkert når garnbåten "Lysbøen" kommer inn med dagens fangst.
Foto: Leif Inge Larssen / NRK

I dag ble det kjent at det er mye mindre olje og gass i området enn det som er sagt tidigere.

– Dette er luftslottet som sprengtes, sier Wahl.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen mener oljeindustrien har manipulert med tall.

Foto: John Ingen Johansen / NRK

Oljedirektoratet anslår at det finnes olje- og gassforekomster under havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen verdt 500 milliarder kroner, men poengterer at usikkerheten er stor. I beste fall kan det ligge framtidige inntekter som er nesten tre ganger så høye i området.

– Det må bores letebrønner for å få bekreftet anslagenen, mener oljedirektør Bente Nyland. Det er mest olje i de sølige områdene, mens det er gass som dominerer jo lenger nord en kommer.

Rapporten ble overlevert olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fredag formiddag og vil gå inn i beslutningsgrunnlaget regjeringen skal bruke når avgjørelsen om å åpne hele, deler eller ingen av de omstridte områdene faller. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til beregningene.

www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7083132