Hopp til innhold

Nå kan Ap verne Lofoten

Oljereservene i det sårbare havområdet er mindre enn halvparten enn det som tidligere har vært anslått. En gavepakke til Arbeiderpartiet, mener WWF.

Fiskebåter i havna på Røst
Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Nå kan Arbeiderpartiet trygt verne Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Rasmus Hansson i WWF-Norge.

Gårsdagens rapporter som ytterligere dokumenterer områdets unike miljøverdier, og dagens rapport som reduserer oljeforventningene, gir et solid faglig grunnlag for et fortsatt nei til oljevirksomhet i disse områdene.

Rasmus Hansson, WWF

Rasmus Hansson, WWF mener reduserte oljeforventningene gjør det fritt fram for Ap å verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: : Kjetil Malkenes Hovland / NRK

–Rapportene som er offentliggjort de siste dagene, har styrker argumentene for varig vern i Lofoten, Vesterålen og Senja betydelig, mener Hansson.

Etter to år med geologisk kartlegging seismiske undersøkelser, viser det seg at oljereservene i det sårbare havområdet er mindre enn halvparten enn det som tidligere har vært anslått.


– Torsdag ble det fastslått at havområdet har store og unike naturverdier som er større og mer verdifulle enn det man tidligere har vært klar over. Samtidig ble det slått fast at selv små ulykker kan medføre betydelig skade i dette sårbare området, sier Hansson.

Selv med de mest optimistiske anslagene, kunne ikke oljeindustrien garantere en eneste lokal arbeidsplass i Lofoten og Vesterålen.

– Når petroleumsforekomstene nå er lavere enn det man tidligere har trodd, er det opplagt at rent hav og fornybare naturressurser vil være viktigere enn oljeutvinningen for verdiskapningen i Lofoten, Vesterålen og Senja i generasjoner framover, sier Hansson i ei pressemelding.

Oljedirektoratet mener det må bores

Det kan være olje og gass for 1400 milliarder kroner i havområdene fra Lofoten til Senja. Det viser analyser av seismiske data gjort av Oljedirektoratet.

Oljedirektør Bente Nyland mener det må bores letebrønner for å få bekreftet anslagene. Det er mest olje i de sørlige områdene, mens det er gass som dominerer jo lenger nord en kommer.

Havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen rommer olje og gass tilsvarende 1,3 milliarder fat, anslår Oljedirektoratet. Funnene kan gi betydelige inntekter.

Oljedirektoratet anslår at det finnes olje- og gassforekomster under havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen verdt 500 milliarder kroner, men poengterer at usikkerheten er stor. I beste fall kan det ligge framtidige inntekter som er neste tre ganger så høye i området.

Anslagene viser at det til sammen finnes olje- og gassforekomster tilsvarende 202 millioner oljeekvivalenter eller 1,3 milliarder fat. To tredeler av funnene er olje, resten er gass. Det kom fram da direktoratet redegjorde for funnene etter seismikkskytingen i området de tre siste årene.

Bente Nyland

Oljedirektør Bente Nyland mener det må bores letebrønner for å få bekreftet anslagene.

Overleverte rapport

Rapporten ble overlevert olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fredag formiddag. Den vil gå inn i beslutningsgrunnlaget regjeringen skal bruke når de tar avgjørelsen om å åpne hele, deler eller ingen av de omstridte områdene. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til beregningene.

– Vi mener dette gir et tilstrekkelig grunnlag for å beslutte om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet, men for å ta rede på hvor store ressursene er må det bores letebrønner, sa oljedirektør Bente Nyland.

De største forekomstene anslås å ligge i feltet Nordland VI med 43 prosent av de anslåtte ressursene. Nordland VII og Troms II antas å inneholde omtrent like store forekomster til sammen.

Stor usikkerhet

Avhengig av hvordan man velger å gå fram hvis det åpnes for olje- og gassutvinning, ligger det et betydelig større potensial for inntjening enn de anslåtte 500 milliarder kronene.

Ved en trinnvis utbygging av områdene, basert på ny kunnskap blant annet fra eventuell letevirksomhet, kan inntektene totalt komme opp i 1.400 milliarder kroner ut fra en oljepris på 97 dollar fatet, ifølge Oljedirektoratet.

Store summer til tross, beløpene er betydelig mindre enn tidligere anslag, som fra industriens holdt har kommet opp i over 3 milliarder fat.

– Vi forventer å finne mindre nå enn vi gjorde tidligere. Men får vi ny informasjon om de faktiske forekomstene vil dette bildet kunne endre seg, sa Nyland.