Hopp til innhold

Olje-nei i Lofoten kan føre til mer oljeboring på Helgeland

Snart kan vi se oljeplattformer fra kysten av Helgeland. Det kan nemlig bli konsekvensen av at havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen holdes stengt.

Kajakk

HEGELAND NESTE: Mens slaget om Lofoten og Vesterålen er tapt for de neste fire årene, forventer oljeindustrien med at flere områder på Helgeland blir lyst ut.

Foto: Erik Sjostedt

Denne uka feiret miljøvernerne at havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen ble skånet for oljeboring de neste fire årene. Men konsekvensene av dette kan være at det åpnes for oljevirksomhet bare tre mil fra kysten på Helgeland.

Professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland tror at områdene som Stortinget allerede har åpnet opp nå bli mer interessante for oljenæringen.

Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland

Professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Her vil det bli mer press for å få i gang ny leteboring, eventuelt utvikling av gamle felt, tror han.

– De mest interessante områdene er ofte mye nærmere land. Egentlig er grensen flyttet fra fem til tre mil, legger Sande til.

Regner med utlysning

Mens slaget om Lofoten og Vesterålen er tapt for de neste fire årene, forventer oljeindustrien med at andre områder blir lyst ut.

– Alle de områdene som er åpnet, regner vi med vil bli lyst ut. De enkelte oljeselskapene avgjør og vurderer i hvilken grad de finner dem interessante, sier administrerende direktør i Norsk Olje og gass, Gro Brækken.

Avhengig av store, nye funn

Oljeindustrien trenger nye områder. Det forteller kommunikasjonsdirektør Ørjan Heradstveit i Statoil. Han advarer mot hva som kan skje om det ikke gjøres nye, store oljefunn.

– Desto viktigere for oss i Statoil er at regjeringen ser på andre, langsiktige strategier for å sikre en verdiskapning på en konkurransedyktig, norsk sokkel. Vi vet at produksjonen faller rask etter 2025 om det ikke gjøres store og nye funn.

Avgjøres av Regjeringen

Men om helgelendingene skal få oljeplattformer utenfor stuedøra, det er det den nye regjeringen som avgjør.

– På Stortinget er det 132 representanter som egentlig vil fortsette med nåværende oljepolitikk, så det er opp til Stortinget og Regjeringen hvordan denne saken vil gå videre i fire år, sier Sande.

Leverandørindustrien er skuffet over at den nye regjeringen freder Lofoten og Vesterålen. Nå vil de bruke de neste fire årene til å utvikle enda bedre teknologi til den dagen havområdene åpnes for oljeboring.