Hopp til innhold

Frp i nord skuffet over Lofoten-fredning

Det blir ingen konsekvensutredning av Lofoten i kommende stortingsperiode. Frp i Nordland er skuffet over moderpartiet, og Arbeiderpartiet kaller avtalen det et svik mot velgerne.

Reine i Lofoten

Det blir ingen konsekvensutredning av Lofoten i kommende stortingsperiode.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

De borgerlige partiene er enige om å stoppe konsekvensutredningen av Lofoten og Vesterålen i den kommende fireårsperioden.

– Dette smerter oss, det skal vi ikke legge skjul på. Dette er et av de punktene som ble aller mest diskutert på landsstyremøtet nå for kort tid siden, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK.no mandag kveld.

Dette punktet er særdeles hardt å svelge for Fremskrittspartiet i nord. Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen sier det er mange skuffede Frp-velgere i hans fylke.

Kenneth Svendsen

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, Frp.

Foto: Frp

Odd Eriksen

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) er skuffet over olje-fredningen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
– Det er de ikke alene om. Jeg er også skuffet. Men vi gikk til forhandlinger med 16,3 prosent av velgerne bak oss. Det var helt åpenbart at på noen områder, og Lofoten ble en slik sak dessverre, sier stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Nordland til NRK.no.

I valgkampen la Nordland Frp ut en video på You Tube med Kenneth Svendsen som «oljesjeik» i Svendsen Oil.

Det er med tungt hjerte Svendsen må legge oljedrømmen på hylla.

– Det har ikke vært lett å ofre Lofoten og Vesterålen. Vi må vel bare konstatere at det er slik demokratiet fungerer. SV og Senterpartiet har blokkert denne saken på rødgrønn side. Nå blokkerer KrF og Vestre sammen sak på borgerlig side, sier han mandag kveld.

Arbeiderpartiet mener Fremskrittspartiet svikter sin valgløfter. Hva er din kommentar til det?

– Da sier jeg velkommen etter. De måtte selv gi seg for Senterpartiet og SV, sier Svendsen.

– Svikter velgerne

Også fylkesrådsleder i Nordland og tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap) er skuffet i kveld.

– Høyre og Frp i Nordland må ha det skrekkelig vondt. Dette er et voldsomt svik mot egne velgere som trodde at med ei borgerlig regjering skulle man få gjennomslag for ei konsekvensutredning og mulig oppstart av petroleumsvirksomhet i disse havområdene. Det er nå lagt bort i fire år. Det er også et svik mot oss som bor i nord, sier Eriksen til NRK.no.

Heller ikke Arbeiderpartiet har klart å få i gang ei konsekvensutredning de siste åtte årene. Eriksen synes likevel det er forskjell på den rødgrønne regjeringen og det Høyre og Frp nå må bite i seg.

– Den rødgrønne regjeringen fikk gjennomført ei kunnskapsinnhenting som hadde i seg mye av det ei konsekvensutredning skulle inneholde. Vi hadde grunnlaget for å ferdigstille konsekvensutredningen i Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Det har Høyre og Frp nå lagt bort.

– Gjennomslag og armslag

Venstre-leder Trine Skei Grande sier landet vil få et mer grønt og liberalt styre da de mandag kveld signerte en felles avtale under pressekonferansen i Vandrehallen på Stortinget.

– Den avtalen vi nå skal signere, gir Venstre gjennomslag og armslag. Vi gikk til valg på at Norge skulle bli grønnere og mer liberalt, det blir det med denne avtalen. Vi har fått fullt gjennomslag for et lærerløft og et kollektivløft. Vi har stoppet konsekvensutredningen for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og ingen nye områder blir åpnet for oljevirksomhet denne perioden, herunder Mørebanken, Skagerrak, Jan Mayen og iskanten, peker Grande på.

KrF er også fornøyd med avtalen.

– Avtalen mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre inneholder store seiere i olje- og klimapolitikken. KrF og Venstre har i avtalen vunnet kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i fire nye år. Avtalen innebærer at det ikke skal åpnes noen nye områder for oljevirksomhet denne stortingsperioden, uttaler miljøpolitisk talsmann i KrF Kjell Ingolf Ropstad.

Venstre-leder Trine Skei Grande fortalte mandag kveld om forhandlingene med de tre andre partilederne.

Skei Grande om forhandlingene

Vil få plaster på såret

Stortingsprerepresentant Kenneth Svendsen (Frp) tror Nordland vil få et solid plaster på såret for oljenederlaget.

– Det vil komme andre godbiter etter hvert som regjeringsforhandlingene skrider fram. Jeg tror Nordland kommer godt ut av dette totalt sett, sier han.

Miljøbevegelsen fornøyd

Organisasjonen Zero sier at en mindretallsregjering kan være bra for klimaet.

– Dette flytter makt til Stortinget. Vi ser at SV har hatt vanskelig for å vinne miljøsaker i Regjeringen til tross for en sterk Soria-Moria-erklæring. Med Venstre og KrF på vippen i Stortinget kan regjeringen settes under konstant press fra Stortinget. Samtidig kan en mindretallsregjering gå til Ap for å sikre flertall for økte utslipp og en fortsatt svak klimapolitikk, sier ZERO-leder Marius Holm.

Han er ikke overrasket over at Lofoten, Vesterålen og Senja fredes ut stortingsperioden.

– Mer overraskende er det at en er enige om at ingen nye områder skal åpnes for petroleumsvirksomhet. Det er bra – både klima, økonomiske, naturvern og fiskeripolitiske hensyn talte klart for vern i områdene utenfor Lofoten, mener Holm.

Skuffende og et demokratisk problem

Men om miljøbevegelsen er fornøyd, er oljeindustrien skuffet i kveld. Tre av fire stortingsrepresentanter i det nye Stortinget er valgt inn på et program som sier ja til å konsekvensutrede oljeaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er skuffende og et demokratisk problem at den nye regjeringen har valgt å si nei til konsekvensutredning av havområdene i det nordøstlige Norskehavet, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass i en pressemelding mandag kveld.

– Den nordlige landsdelens stemme er også klar: I stortingsvalgene i Nordland, Troms og Finnmark, og i kommunene i Lofoten og Vesterålen var det et klart flertall for de partiene som ønsker mer oljevirksomhet til Nord-Norge, legger hun til.