Melder seg ut av Høyre i protest: – Vi i Nord-Norge blir latterliggjort

Kommunepolitiker Tom Arne Pettersen fra Andøy ble forbannet da han fikk vite at den kommende regjeringen ikke vil konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen. Nå melder han seg ut av Høyre.

Tom Arne Pettersen, kommunepolitiker i Andøy

– Jeg reagerte med sinne. Jeg synes at vi i Nord-Norge blir latterliggjort av den kommende regjeringen, sier Tom Arne Pettersen.

Foto: Tony Gulla Sivertsen / Andøyposten

– Vi har gått til valg på konsekvensutredning, og støtten Høyre har fått i Nordland og spesielt i Vesterålen og Andøy er mye takket være vårt klare standpunkt i denne saken. Og når jeg da får høre at den første saken som blir hevet på sjøen er denne, da blir jeg rimelig irritert og forbannet, sier Tom Arne Pettersen til NRK.no.

Inntil i går satt han i kommunestyret for Høyre i vesterålskommunen Andøy. Det blir det slutt på nå.

At Høyre lot Venstre og KrF få viljen sin i spørsmålet om konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen kan han ikke akseptere.

– Reagerte med sinne

– Jeg reagerte med sinne. Jeg synes at vi i Nord-Norge blir latterliggjort av den kommende regjeringen, sier han.

– Er det ikke drastisk å melde seg ut av partiet?

– Når jeg ikke føler tilhørighet til partiet, og får lite eller ingenting tilbake gidder jeg ikke å jobbe gratis for dem, sier han og understreker at han ikke har bestemt seg for hvilket parti han nå skal representere.

– Ikke mye vil være igjen

NRK.no skrev tidligere i dag at flere ordførere i regionen krever et plaster på såret etter at slaget om konsekvensutredning endte med tap.

Det forstår Pettersen svært godt.

– Hvis jeg hadde vært ordfører i en kommune i Lofoten og Vesterålen ville jeg forlangt at midler ble sendt nordover ganske kjapt. Det er ikke mye som kommer til å være igjen her etter hvert. Det meste vil bli nedlagt og det vil bli lite eller ingen arbeidsplasser igjen, sier han.

– Er fremtiden virkelig så mørk?

– Man skal ikke svartmale altfor mye, men jeg så for meg at oljen kunne sørge for en fremtid for de unge i regionen.

– Beklager at han slutter

Andøy-ordfører Jonni Solsvik, også han fra Høyre, beklager at Pettersen har meldt seg ut av partiet.

– At Tom Arne har meldt seg ut beklager jeg virkelig. Alle som driver med politikk har hjertesaker. Det har jeg også. Samtidig er det viktig å se på helheten, sier Solsvik til Bladet Vesterålen.

– Dersom han hadde sett detaljene i den historiske avtalen mellom de fire partiene ville han sett hva som faktisk er oppnådd av god borgerlig politikk, som også vil komme Nordland, Vesterålen og Andøy til gode. Det ville nok gitt ham et annet perspektiv, fortsetter Solsvik til avisen.

– Det svir skikkelig

Kravet om fredning av Lofoten var det siste avgjørende spørsmålet på sonderingsbordet, ifølge Høyres nestleder Bent Høie.

Uten det hadde det ikke blitt noen avtale.

– Det var ikke bare litt tungt, og det svir skikkelig det. Det var det punktet som var aller vanskeligst for oss, sier Høie til NRK.no.

Uenigheten om konsekvensutredning lå på bordet helt i slutten av forhandlingene.

– Til slutt så var det det punktet det handlet om hvis det skulle bli en avtale eller ikke. Vi hadde valget mellom det og å få en avtale som sikret en handlekraftig regjering i fire år med et avklart forhold til et flertall i Stortinget, sier Høie.