NRK Meny
Normal

Olja er en fest verd

I underkant av 500 personer markerte i dag sin motstand mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen på torget i Kåbelvåg .

Oljefest i Kabelvåg

FESTEN I GANG: Det var folksomt på torget i Kabelvåg da Natur og Ungdom inviterte til fest.

Foto: John Inge Johansen / NRK

- Vi kan ikke sette på spill vår største fornybare ressurs. Fisken
Det sa Gaute Wahl, leder for folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen under åpningen klokka 14 i ettermiddag,

Side ved side på scenen foran oljemotstanderne sto leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Lærum.

- Dette handler om mer enn fisk. Dette handler om hvilke framtid vi skal ha. De som forurenser mest kan ikke få enda et havområde å forurense på, sa lederen i Natur og Ungdom.

Ingeborg Gjærum sa også at når så mange ungdom fra hele landet er samlet i Kåbelvåg viser det hvor stor motstanden mot åpne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet er.

Protestarrangementet mot olje i Kåbelvåg i dag, er bare ett av flere markeringer fra oljemotstandernes side denne sommeren.

DIREKTE: Oljefesten i Kabelvåg (fram til klokka 18)

Forsinker prosessen

Medlem av energi og miljøkomiteen, og stortingsrepresentant for FpP Tord Lien frykter slike nei-arrangementer kan føre til at det tar lenger tid før Stortinget vedtar åpning av Lofoten og Vesterålen.

- Jeg tror det Natur og Ungdom i verste fall kan oppnå her er å utsette åpning fra 2010 til senest i 2014

Folkefesten i Kabelvåg vil pågå utover ettermiddagen og kvelden. Det vil bli debatter med blant annet miljøvernminister Erik Solheim fra SV, og klimaskole med Bellona.

- Verd en fest

- Årsaken til at vi kaller dette er fest er at vi mener det er verdt å feire det som allerede finnes i denne regionen, alle de ressursene man har mulighet til å ta i bruk og som ikke er med på ødelegge livsgrunnlaget for fisken eller framtidige generasjoner. For oss er det viktig å si ja til mye når vi sier nei til oljevirksomhet, sier Ingeborg Gjærum som er leder i Natur og Ungdom.

Hun er fornøyd med at oljesaken endelig har blitt et tema i valgkampen.

- Ikke bare i Nord-Norge, men også i Oslo og hovedstadspressen. Vi skal jobbe hardt for at det fortsetter slik gjennom hele valgkampen, regjeringsforhandlingene og resten av året, sier hun.

Les også: - Siv er årets miljøversting

Kurs i oljevern

Natur og ungdom på Nord-Norsk Beredskapssenter(NNB).

Kursleder, John-Ivar Valsnes fra Norlense instruerer ungdommene i opprensking etter oljjeutslipp.

Foto: Roy Charlsen

En rekke politikere, både lokale og nasjonale, er invitert til oljedebatten senere i dag. Blant annet stiller miljøvernminister Erik Solheim fra Sv, Jonni Solsvik (H) og Tor Arne Strøm (Ap).

I går var det litt mindre festpreget på sommerleiren til Natur og Ungdom i Henningsvær. Da fikk 26 deltagere delta på oljevernkurs på Fiskebøl i regi av NordNorsk Beredskapssenter(NNB).

Fra tidligere har NNB kurset nærmere 300 deltagere fra WWF, som i disse dager er med etter forliset av ”Full City” ved Langesund. Under øvelsen på Fiskebøl fikk ungdommen en teoretisk innføring i oljevern. Kurset ble avsluttet med en praktisk øvelse, der deltagerne fikk prøve seg på opprensking etter et ”oljeutslipp”.