NRK Meny
Normal

Toget tar over for lastebåten

Flere bedrifter ønsker å frakte varer på Nordlandsbanen. Nå setter CargoNet opp flere tog.

Godstransport på Nordlandsbanen

Godstransporten langs Nordlandsbanen øker så mye at CargoNet setter opp flere tog.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Bjarne Wist
Foto: Cargonet

– Vi opplever at Fauske har blitt stadig mer interessant for kundene våre som laster av eller på der for videre transport nordover, sier informasjonsdirektør Bjarne Wist i CargoNet.

Fra september setter transportselskapet opp ett tog til i uka.

– Vi kjører to tog i hver retning hver dag og nå blir det en tog i uka hvor det blir tre tog, forklarer han.

Fryktet nedleggelse

I fjor ble ruta med containerbåten Tege fra Bodø lagt ned. Etter det har Fauske blitt et stadig viktigere knutepunkt for gods til Nord-Norge.

– Mye går til og fra Oslo. På en så lang strekning er jernbanen konkurransedyktig sammenlignet med veitransport, sier Wist.

Utviklingen har dermed gått i motsatt retning av hva havnedirektøren i Bodø, Ingvar M. Mathisen fryktet da Tege ble nedlagt. Han mente det da ikke ville være grunnlag for å opprettholde godstransport på Nordlandsbanen.

– At tilbudet med Tege ble lagt ned er en viktig årsak til at etterspørselen hos oss øker. Fauske har økt i volum etter at tilbudet med Tege ble lagt ned. Dette tilbudet harmonerer med det vil har på Ofotbanen. Så Narvik og Fauske utfyller hverandre.

(artikkelen fortsetter under)

Tege
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kapasitetsproblemer

– Vi ønsker å øke tilbudet ytterligere i tida framover utover det vi gjør nå. VI har ikke tatt beslutning på det enda, men vi håper å tror at vi kommer til å gjøre det, sier Wist.

Kapasitetsproblemer kan imidlertid gjøre ytterligere utvidelser vanskelig.

– På noen tidspunkt er det vanskelig med kapasiteten. Så vi ser fram til at man får bygd ut kapasiteten, sier Bjarne Wist.

I morgen er Nordlandsbanen 50 år gammel, men lite har skjedd med banen siden åpningen og den må bli langt mer effektiv for å henge med i tida. 
OBS: Ligger ute i NRK Nordland Fylkesleksikon!
Åpning av jerbanen til Bodø. Fra 1962.
OBS: Ligger ute i NRK Nordland Fylkesleksikon!