NRK Meny
Normal

Ofotbanen åpnet igjen etter ras

Ofotbanen er nå åpnet igjen etter å ha vært stengt som følge av ras.

Ras ved Ofotbanen

Raset som gikk i 11-tiden ved Ofotbanen.

Foto: Bjørn-Tore Skredlund

Ofotbanen var mandag stengt som følge av et ras som gikk ved Fagerlia, mellom Katterat og Bjørnfjell. Banen ble stengt for all trafikk, men ble åpnet igjen like før klokken 16.

– Vi har sendt folk til rasstedet, men har fortsatt ikke fått tilbakemelding fra dem, fortalte pressekontakt Kjell Bakken i Jernbaneverket tidligere i dag.

Mannskaper fra Jernbaneverket jobbet i dag tidlig med vedlikehold ved jernbanen da et mindre ras ble utløst i 7-tiden.

– Etter planen skulle vi åpne Ofotbanen for trafikk igjen i formiddag, men så gikk det et nytt ras like før klokken 11 på samme sted. Våre folk som da var ved Katterat stasjon så raset og rykket inn.

(saken fortsetter under)

Laster kart, vennligst vent...

Jernbaneverket jobber nå med å få oversikt over raset på Ofotbanen.

Har satt inn buss

Raset var dårlige nyheter for gruveselskapet LKAB, som hver dag sender malm med tog fra Kiruna i Sverige for utskiping i Narvik. Men også passasjertrafikk mellom Norge og Sverige ble rammet.

– Alle avganger på Ofotbanen er innstilt, og det er satt inn buss for passasjertog. Det er uklart når banen kan åpne igjen, fortalte Bakken videre.

Ifølge Bakken skal raset ha blitt sett av flere av de som jobbet med vedlikehold ved jernbaneskinnen, men det er uklart om det er arbeiderne selv som har utløst raset.

– Nei, det kan vi ikke si noe om nå.

Buss erstatter tog i Narvik etter ras

Buss er satt inn som erstatning for tog på Ofotbanen

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Ble anbefalt å droppe turen

NRK-journalist Åse Karin Hansen var blant passasjerene som skulle med toget til Kiruna. Planen var å gå av toget ved Bjørnfjell, men da hun kom til jernbanestasjonen fikk hun beskjed om at turen var innstilt.

– Konduktøren sa et ras hadde gått over toglinja. Vi var mange som skulle med toget, så det ble satt opp buss i stedet. Men vi som bare skulle til Bjørnfjell ble anbefalt å ta turen en annen dag, fordi det var usikkert om det gikk buss tilbake til Narvik, sier Hansen.

Bjørnfjell er populært blant turistene om sommeren, og Hansen fortalte at mange hadde kledd seg for fjelltur.

– Det var mange fjellturister på bussen, men vi tok ingen sjanser og leide oss heller en bil.

Enorm trafikkøkning

Hvert døgn kjører det nå 12 til 14 malmtogpar på Ofotbanen. Et lastet malmtog består av 68 vogner og 100 tonn malm i hver vogn, opplyser Jernbaneverket på sine internettsider.

Til nå år er det en økning i tonnasjen på Ofotbanen på 18 prosent fra samme periode i fjor.

– Malmtogene blir nå kraftig forsinket, men vi er i ferd med å rydde rasområdet nå, og vil gjøre en del kontroller av signalanlegg og kabler. Dersom alt går som planlagt vil vi kunne åpne banen igjen i løpet av en time eller to, sier Bakken.

Solslyng på Nordlandsbanen

Også på Nordlandsbanen har trafikken blitt kraftig forsinket i dag. Årsaken er solslyng, som medfører at stålet i jernbaneskinnene utvider seg på grunn av varmen.

Les også: Derfor oppstår solslyng
Les også: Full stopp i togtrafikken

Togene kjører sakte mellom Grong og Bjerka og det blir store forsinkelser på strekningen. Togene mellom Trondheim og Bodø blir inntil 2 timer sene, ifølge NSB.

Les også: Går mot rekordvarm juli mange steder i landet

NRK Nordland har filmet Ofotbanen fra start til mål fra helikopter.
OBS: LIGGER UTE I NRK NORDLAND FYLKESLEKSIKON!