NRK Meny
Normal

Derfor oppstår solslyng

Det varme været skaper problemer for togtrafikken.

Solslyng på toglinje

Solslyng skaper problemer for togtrafikken i Trøndelag.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

Solslyng oppstår når stålet i jernbaneskinnene utvider seg på grunn av høye temperaturer.

Tore Refseth

Tore Refseth, overingeniør Jernbaneverket, Område Midt.

Foto: Jernbaneverket

– Vi overvåker skinnene ved hjelp av en værvakt. Vi kjører også ekstra visitasjon ut på sporet. Togførerne sier også ifra til oss, dersom de oppdager små ujevnheter, forteller Tore Refseth overingeniør Jernbaneverket, Område Midt.

Problemer for togtrafikken

I går var Trønderbanen mellom Steinkjer og Sparbu, og strekningen Hamar -Lillehammer stengt på grunn av solslyng. I dag er strekningen Hell–Kopperå stengt for det samme. Strekningen er forventet åpnet igjen, fredag klokken 17.00.

Flere steder i landet er det saktekjøring på grunn av fare for solslyng.

– Det er ikke alle steder det oppstår solslyng, fordi skinnene ikke ligger i solen hele dagen, forteller Refset.

Reduserer hastigheten

– Det første vi gjør dersom vi oppdager solslyng er å redusere hastigheten på togene. Hvis temperaturen går ned, så bare overvåker vi. Dersom temperaturen ikke går ned, må vi kappe skinnene, sier Refseth.

Solslyng er et større problem i år enn det har vært tidligere.

– I år har det vært veldig varmt og mye sol. Det er nok et litt større problem i år, enn for eksempel fjoråret. Da hadde vi ikke en like varm sommer, forteller Refseth.

Varme dager i vente.

Det er meldt flere varme sommerdager. Flere steder i landet er det meldt opp mot 30 grader de nærmeste dagene. Jernbaneverket frykter ikke forsinkelser.

– Det er i starten av varmeperioden at vi får punkter der vi kan få solslyng. Vi frykter ikke at det vil føre til problemer for togtrafikken videre i sommer, men vi kan aldri være helt sikre, sier Refseth.