Nytt kryss forvirrer bilistene: 10 biler har kjørt av veien på seks uker

Siden Nord-Norges lengste tunnel åpnet i november, har hele ti bilister kjørt av veien ved et veikryss tilknyttet Toventunnelen. Politiet vil nå ta opp saken med Statens vegvesen.

Bil kjørte av veien ved Toventunnelen i romjula

Denne bilen er en av ti som så langt ikke har klart svingen cirka én kilometer etter Toventunnelen i retning Sandnessjøen.

Foto: 03030-tipser

Lensmann i Sannessjøen Oddbjørn Lorvik

Lensmann Oddbjørn Lorvik frykter det skal skje en alvorlig ulykke.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

Flere bilister på tur gjennom Toventunnelen i retning Sandnessjøen har hatt problemer med å håndtere krysset på Sommerseth i Leirfjord, der fylkesvei 78 kobler seg på fylkesvei 17 ved Nesåhøgda, skriver avisa Helgelendingen.

Veikrysset er nytt, og ble bygget i forbindelse med Toventunnelen.

– De fleste uhellene har vært uten personskade, men vi frykter det skal skje en alvorlig ulykke. Spesielt hvis et vogntog kjører ut, sier lensmann Oddbjørn Lorvik i Alstahaug til NRK.

Han forteller at problemet er at det aktuelle T-krysset er dårlig belyst, og at folk som kommer kjørende på den splitter nye veien ikke er forberedt på å foreta en 90 graders sving. Resultatet blir at mange kjører rett ut, og gjerne tar med seg skiltet i samme slengen.

– Det er særdeles uheldig at vi har fått åpnet en ny vei, og så viser det seg at vi har fått et punkt som er ulykkesbelastet.

– Når vi da har en nullvisjon med tanke på trafikkulykker, er dette et signal vi må ta på alvor. Jeg skal personlig ta dette opp med vegvesenet over helgen, sier Lorvik.

Kryss ved fylkesvei 78 og inn på fylkesvei 17

Her ved krysset mellom fylkesvei 78 og fylkesvei 17 sliter bilistene. De kjørende som kommer ut av Toventunnelen på den nye delen av fylkesvei 78 er ikke forberedt på å foreta en 90 graders sving i enden av veien.

Foto: Ståle Amundsen

Har hjulpet 10 kjøretøy

En av dem som har vært mye i det aktuelle veikrysset, er bilberger Geir Inge Pettersen i Sandnessjøen. Han dro opp det første kjøretøyet 22. november – samme dag som Toventunnelen offisielt åpnet. Det tiende dro han opp på mandag.

– Her har man brukt svært mye penger på å bygge vei og tunnel, og så har man ikke tenkt på dette krysset, sier han oppgitt.

Geir Inge Pettersen i Sandnessjøen

Bilberger Inge Pettersen i Sandnessjøen har hatt mye å gjøre i jula.

Foto: Privat

Pettersen forteller om en travel romjul.

– Det begynte lillejulaften, med flere episoder i romjula. Det har gått unna.

Skal se på saken

Byggeleder Arnt Fagerli i Statens vegvesen er klar over at flere har kjørt ut på stedet, men mener det primært skyldes at folk har vært uoppmerksom.

– Jeg har ikke alle detaljene, men kan ikke se at det er gjort noe feil med tanke på skiltinga.

Han lover likevel at de skal se på saken.

– Det siste jeg har hørt er at det skal settes opp sperremateriell. Vi skal gå igjennom den skiltinga som er foretatt, og se om det er gjort noen feil, avslutter han.

Laster kart, vennligst vent...

Krysset befinner seg der bilistene skal av fylkesvei 78 og inn på fylkesvei 17.