Normal

Ett nytt norsk surrogatbarn hver uke

I snitt fødes ett barn hver uke av indiske kvinner for norske kunder. I Norge ønsker Bioteknologinemnda fortsatt forbud mot surrogati.

Kari Ann Volden og tvillingene

ETT ÅR: Tvillingene til Kari Ann Volden er født ved hjelp av surrogatimetoden, og fylte ett år i januar.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I hele 2010 ble det registrert 17 norske surrogatbarn ved den norske ambassaden i New Delhi, mens det hittil i år er blitt født ett norsk surrogatbarn hver uke, skriver det nye samfunnsmagasinet Plot.

Opplysningene kommer fra konsul Merete Klaussen ved den norske ambassaden i India. Hun mener økningen fra i fjor er enorm.

Business for 13 milliarder kroner

Flertallet i Bioteknologinemnda går inn for et fortsatt forbud mot surrogati i Norge blant annet fordi de ønsker å beskytte kvinner i fattige land mot å bli utnyttet.

I India er imidlertid surrogatimarkedet i kraftig vekst, og indiske analytikere anslår at fertilitetsindustrien vil være verdt 13 milliarder kroner i 2012.

Sitter fast i India

I Norge er det ikke tillatt å utføre eggdonasjon eller surrogati. Men det er ikke ulovlig å være foreldre via eggdonor eller surrogatmor.

Kari Ann Volden fra Røst sitter fast i India med to surrogat-fødte tvillinger som ikke får norsk pass. Norske myndigheter mener Volden har brutt loven ved å ha reist til India og kjøpt seg barn.

Tirsdag sender NRK1 Brennpunkt-programmet «Made in India».