Beslag i forbindelse med narkosak i Salten tingrett
Foto: John Inge Johansen / NRK

Nordlands største narkotikarettssak

Oppsummert

Ni personer er tiltalt for befatning med det som er Nord-Norges nest største beslag av amfetamin og hasj. I alt 14 kilo amfetamin og i overkant av sju kilo hasj er grunnlaget for tiltalen.

 • Narkosak tok ny vending

  De tiltalte som forklarte seg i dag, i det som er Nordlands største narkorettssak, gikk langt i å anklage den ene tiltalte som nekter enhver befatning med saken. De mener at han er en stor aktør som kontrollerer store deler av narkotikamarkedet både i nord og sør. De mener at han skal ha presset stoff på folk som for eksempel sliter med restaurantdrift eller er i en økonomisk knipe.

 • – Var egentlig menneskesmugling

  Forklaringene i retten tok en vending, da mannen som nekter å ha noe befatning med narkosaken for første gang påsto at den andre tiltalte egentlig er en menneskesmugler, og hadde kommet med et krav på en million kroner blant annet for å få ut et familiemedlem fra Iran. Han sier at alle pengeoverføringer som har gått fra han til den andre tiltalte er forskudd på menneskesmugling og har ingenting med narkotika å gjøre.

 • Brøt sammen i gråt i retten

  De frie forklaringene fra de tiltalte er nå over, og neste steg i retten er at tidslinja for saken skal gjennomgås. Det kan ta lang tid. Etter at de generelle linjene er gått gjennom, skal detaljene presenteres. En av de tiltalte brast også i dag i gråt under sin forklaring. Østlandskvinnen i 20-årene forteller at den tiltalte som har erkjent straffskyld, er samboer med en av hennes barndomsvenninner. Disse to ble arrestert via interpol og fengslet i Armenia. Etter at venninna var borte fra sosiale medier i månedsvis, kommuniserte venninnens samboer med henne ved en anledning via Instagram. Her oppfordret han de involverte til å fortelle nøyaktig hva som hadde skjedd.

 • Gjemte narkotika på gård

  På en gård i Lofoten ble det beslaglagt 14 kilo amfetamin og 7,5 kilo hasj. Deler av de narkotiske stoffene var pakket i en svart søppelsekk, og gjemt i et spann på gården. Melkespannet med hasj og amfetamin ble stående i traktorvogna ved veien i månedsvis. – Jeg forklarte meg om det gjemmestedet til politiet, men det tok likevel lang tid før de dro og henta det, sa en av de tiltalte i retten i dag.

 • Politiet holder de tiltalte adskilt

  Politiet har siden i går sørget for å holde de tre tiltalte bakmennene i narkosaken isolert fra hverandre i Bodø fengsel. Før rettssaken startet, hadde de under varetekt mulighet til å snakke med hverandre i luftegården. Dette førte til interne uenigheter blant de tiltalte og økt sikkerhetsnivå fra politiets side i retten. Nå har de innført separate luftetider for de tre.