Hopp til innhold
Beslag i forbindelse med narkosak i Salten tingrett
Foto: John Inge Johansen / NRK

Nordlands største narkotikarettssak

Oppsummert

Ni personer er tiltalt for befatning med det som er Nord-Norges nest største beslag av amfetamin og hasj. I alt 14 kilo amfetamin og i overkant av sju kilo hasj er grunnlaget for tiltalen.

 • Flere anker avvist i amfetaminsaken

  Fem av de dømte i den store amfetaminsaken i Lofoten anket dommen. Lagmannsretten avviste tre av ankene, mens saken til den ene kureren som ble dømt til fem år og fem måneders fengsel skal gå på nytt. Det samme skal saken til hovedmannens kjæreste, hun ble dømt til ni års fengsel.
  – Dette skjer trolig til neste år, sier statsadvokat Jorild Stendal til NRK. De tre som har fått avvist ankene sine, har påklaget dette til Høyesterett.

 • Narkosak tok ny vending

  De tiltalte som forklarte seg i dag, i det som er Nordlands største narkorettssak, gikk langt i å anklage den ene tiltalte som nekter enhver befatning med saken. De mener at han er en stor aktør som kontrollerer store deler av narkotikamarkedet både i nord og sør. De mener at han skal ha presset stoff på folk som for eksempel sliter med restaurantdrift eller er i en økonomisk knipe.

 • – Var egentlig menneskesmugling

  Forklaringene i retten tok en vending, da mannen som nekter å ha noe befatning med narkosaken for første gang påsto at den andre tiltalte egentlig er en menneskesmugler, og hadde kommet med et krav på en million kroner blant annet for å få ut et familiemedlem fra Iran. Han sier at alle pengeoverføringer som har gått fra han til den andre tiltalte er forskudd på menneskesmugling og har ingenting med narkotika å gjøre.

 • Brøt sammen i gråt i retten

  De frie forklaringene fra de tiltalte er nå over, og neste steg i retten er at tidslinja for saken skal gjennomgås. Det kan ta lang tid. Etter at de generelle linjene er gått gjennom, skal detaljene presenteres. En av de tiltalte brast også i dag i gråt under sin forklaring. Østlandskvinnen i 20-årene forteller at den tiltalte som har erkjent straffskyld, er samboer med en av hennes barndomsvenninner. Disse to ble arrestert via interpol og fengslet i Armenia. Etter at venninna var borte fra sosiale medier i månedsvis, kommuniserte venninnens samboer med henne ved en anledning via Instagram. Her oppfordret han de involverte til å fortelle nøyaktig hva som hadde skjedd.