NRK Meny
Normal

Disse skyene over Lofoten forbløffer NASA

På bare noen minutter gikk det fra å være en rolig og idyllisk sommerkveld i Lofoten til å ligne et skrekkfilmscenario av regn, vind og kraftige rullende skyer som raste over himmelen. – De kom i en helsikes fart, sier fotografen.

Det spesielle værfenomenet blir sjeldent observert så langt nord og det var mange som sperret opp øynene da skyene bokstavelig talt rullet over himmelen i Lofoten i sommer.

  • Se video lenger ned i saken

– Raste over himmelen i en voldsom fart

Fotograf Roy Størkersen satt på altanen sin i Svolvær og nøt en varm og vakker kveld. Plutselig så han en helt spesiell bue av skyer komme mot han.

– De kom i en helsikes fart mot meg. De mørke skyene så nesten ut som en skrekkfilm, sier Størkersen som var kjapt oppe med kameraet for å forevige skyfenomenet.

– Skyene raste bortover over himmelen i en voldsom fart og ble mørkere og mørkere. De dro med seg enormt med vind og regn. I løpet av sekunder satt jeg søkkvåt på verandaen, sier han.

Vekket NASAs interesse

I flere dager etter skyfenomenet var området dekt med tykk tåke og de spesielle skyene ble sommerens store snakkis i Lofoten.

Nå har også NASA (National Aeronautics and Space Administration), som er den amerikanske etaten for romfart og forskning, meldt sin interesse.

Tidligere denne uken havnet bildet på NASA sin hjemmeside Science Earth Pictures of the day.

Det er ganske morsomt å se at det ble delt der, sier fotografen som har uttalt til NASA at «We called it han tykje», uten at amerikanerne ser ut til å ha forstått hva de kunne oversette det med.

Bildet ligger sammen med en kommentar om fenomenet.

«Roll clouds aren't just associated with thunderstorms or confined to regions where tropical weather prevails. Though they're rarely observed in Arctic areas», skriver NASA.

– Ekspertene mener jo at det er et ganske sjeldent fenomen, spesielt så langt nord, sier Størkersen.

  • Se video her:
Roy Størkersen fanget disse rullende skyene over Svolvær.

Rullende skyer over Lofoten

Varm og kald luft roterer

For også i Norge vekker skyene interesse.

Ved Meteorologisk institutt i Tromsø sier meteorolog Magnus Ovhed at denne type skyer er et relativt sjeldent syn i Nord-Norge.

– Det vi ser på denne videoen er kraftige tordenskyer med kald dragvind. I møtet med varm luft begynner lufta å rotere og det oppstår kraftig vind. Det ser vi tydelig på trærne i videoen.

Hvor vanlig er denne type skyer?

– De er ganske sjeldne i Nord-Norge, men kommer gjerne i selskap med kraftige tordenskyer. Det kan være ganske heftig og litt skremmende å se på.

Rullende skyer over Mo i Rana tatt somemren 2013

Samme fenomen i Mo i Rana tidligere i sommer. - Gikk fra sol og fint til 'helvetes' regnvær og vind, forteller fotografen.

Foto: Christin Horseng