Hopp til innhold

– Det var som om himmelen raknet

Arnt Petter Andersen beklager språket på videoen av uværet som traff Sandnessjøen i går. – Men dette var skikkelig heftig, sier han.

Kraftig haglbyger i Sandnessjøen

I løpet av 15 minutter omkring 17.30 åpnet himmelen seg og ekteparet Andersen i Sandnessjøen fikk et skikkelig adrenalinrush.

Foto: Arnt Petter Andersen

Som man kan høre av videoen under var gårsdagens uvær i Sandnessjøen en heftig opplevelse for Arnt Petter Andersen og kona.

I løpet av 15 minutter omkring 17.30 åpnet himmelen seg og ekteparet fikk et skikkelig adrenalinrush.

– Det var som om himmelen raknet, forteller Andersen til NRK.no.

– Rakk akkurat inn døra

Han var ute og kjørte med scooteren da han oppdaget de første tegnene på hva som var i vente.

– Det var kokvarmt og over 25 grader, men så begynte det så vidt å regne. Det kom noen få dråper, men de var skikkelig store. Jeg rakk akkurat inn døra før det virkelig smalt, forteller helgelendingen.

Og når uværet først kom, så kom det skikkelig. Det lynte, tordnet, haglet og regnet horisontalt på en gang. Bare se i videoen under.

(artikkelen fortsetter under)

Beklager bannskap

– Været kom rett sidelengs. Vi må ha vært inne i en virvelvind eller noe lignende. Det føltes som en tornado, sier Andersen.

– Det var en heftig opplevelse. Jeg har ikke opplevd noe så kraftig og jeg har levd i 45 år, fortsetter han.

Det er også noe av årsaken til at videoen inneholder en del bannskap.

– Det må jeg nesten bare beklage. Man sier ting man kanskje ikke burde si, men vi er jo nordlendinger tross alt.

Andersen har alltid vært fascinert av været og værfenomener. Og derfor var gårsdagens haglbyger ekstra spennende.

– Når man bor på helgelandskysten har man ofte alle årstidene på en gang. Man lever tett på naturen, sier Andersen.

– Oppstår sjeldent ved kysten

Videoen av uværet viser en kraftig bygesky, kalt cumulonimbus, som drev over Sandnessjøen i går ettermiddag.

– På finværsdager på sommeren kan slike bygeskyer dannes når bakken blir varmet opp av sola, samtidig som det er instabile luftmasser lenger opp i atmosfæren. Dersom forholdene ligger til rette for det kan disse bygeskyene nå en veldig vertikal utstrekning, hvor både regn, hagl og torden kan oppstå. Bygene er som regel størst utpå ettermiddagen når oppvarmingen er som høyest, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen ved værvarslinga for Nord-Norge til NRK.no.

Det at det i utgangspunktet var varmt er på mange måter en forutsetning at en byge med en slik vertikal størrelse kan dannes.

– Bygeskyer med hagl og torden er ikke veldig uvanlig i Norge om sommeren, men det oppstår oftere over innlandet og sjeldnere i kystområdene. Livsløpet til en cumulonimbus er gjerne om lag en time, men siden skyen er i bevegelse, vil man gjerne oppleve den et kvarters tid et gitt sted, sier Larsen.

– Litt som en tornado

Han mener sammenligningen med en tornado ikke er så gal.

– Ved kraftige byger kan vi oppleve økende vind og vekslende vindretninger ved bakken. Tornadoer dannes under denne typen skyer. Bygeskyen blir nesten som et lite mini-lavtrykk, sier Larsen.