NRK Meny
Normal

– Narvik har alle forutsetningene for å bli Barentshavn

Beliggenheten gjør Narvik havn til en attraktiv kandidat for å bli en «Barentshavn». Nå gjelder det å få penger til å gjennomføre planene.

Narvik havn

Prosjektet med å få Narvik havn til å bli et knutepunkt i Barentsregionen vil koste mye, men vil gagne både næringsliv og folk flest.

Foto: Amund Garfors

Regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens Vegvesen har tidligere sagt at Norge mangler ei havn som er god nok å spille en viktig rolle i Barentsregionen.

Havnedirektør Rune Arnøy i Narvik er enig med Naimak og mener Narvik havn er god nok til å bli et viktig knutepunkt for transport for flere land i nordområdene.

Havnedirektør

LOBBYVIRKSOMHET: Havnedirektør Rune Arnøy jobber med å få støtte for at Narvik skal bli Barentshavn.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Vi har en utmerket kommunikasjon med E6, jernbane og E10 som går igjennom vår kommune like ved havna. I tillegg vi har en ferdselsåre for sjø og flere store flyplasser rundt oss.

– Vil bety mye for fylket

Ifølge havnedirektøren er det ingen som kan konkurrere med kommunen når det gjelder fasiliteter.

– Slik jeg ser det har vi ingen konkurrenter. Vi har jernbane i øst, vest, nord og sør som er knyttet til havna. Vi er desidert størst og tyngst på sjøfart og jernbane i nord, forteller Arnøy.

Han er ikke i tvil om at en slik havn vil bety mye for hele fylket. Nå jobber både havnedirektøren og ordføreren i Narvik med å få støtte fra lokale politikere på fylkestinget i Nordland.

– Det vil være med på å utvikle flere arbeidsplasser for veldig mange.

Vil koste mye

Men planene om å gjøre Narvik havn til et knutepunkt koster mer enn det Narvik kommune har råd til.

– Det vil koste mange milliarder. Det er ikke snakk om at kommunen eller Narvik havn skal gjøre denne investeringen alene. Vi har flere store banker og investorer som ønsker å hjelpe oss, og det skyldes at mange ser lønnsomheten.

Arnøy håper at Narvik vil være en definert «Barentshavn» i løpet av to til fire år.

Får støtte fra fylkestinget

Arve Knutsen

POSITIV: Fylkesråd for næring, Arve Knutsen.

Foto: Bjørn Leirvik

Fylkesråd for næring, Arve Knutsen, er svært positiv til planene i Narvik.

– Det er et veldig spennende prosjekt som vi i fylkeskommunen støtter. Men vi trenger støtte fra statlige myndigheter til å gjennomføre det.

Knutsen mener mange av forutsetningene er på plass for at akkurat Narvik kan få den statusen, men å få på plass finansieringen er det aller viktigste.

– Vi jobber med å få den inn i nasjonal transportplan, det må også Narvik kommune gjøre.

Flere kandidater i nord

Ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen, syntes det er bra initiativ fra Narvik som tenker fremtidsutvikling, men er uenig i at byen bør få status som «Barentshavn».

– Det er jo ingen tvil om at det er vi og Kirkenes som er hovedstaden i Barentsregionen. I flere av nordområdemeldingene går det klart frem at Kirkenes er knutepunktet i regionen.

Hansen mener det mest naturlige er at Kirkenes får status som «Barentshavn».